ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ КНИГИ

24 квітня 2020

23 квітня весь світ відзначає День книги. Рівненський обласний краєзнавчий музей у своїх фондах має декілька тисяч книг. Серед них унікальні книги – альдіни – книги видані у друкарні Альда Мануція (три примірники, закуплені на початку 1990-х рр. В. Луцем); численні українські стародруки виданні в Острозі (Острозька Біблія 1581 р.); Дермані (Дерманський октоїх 1604 р.), Львові, Києві, Почаєві; примірники книг з бібліотек Любомирський, Дуніних-Карвіцьких, Стецьких, Малаховських.
Однак, зупинитися ми хочемо на книзі Жана Деліля (22 червня 1738 — 2 травня 1813) – французький поет і перекладач) «Сади, або мистецтво прикрашати сільські види» (1782). Книга була видана у Парижі у 1801 р. У ній автор у поетичній формі розповів про красу і правила організації садів. Видання 1801 року – це прижиттєве видання, яке мало багато нових доповнень (більше 1000 рядків), частково підказані побажаннями знатних прихильників автора, які бажали увічнити свої сади в поетичному слові. У поемі згадується маєток княгині Ізабелли Чарторийської Пулави. Згодом досвід княгині Ізабелли, отриманий при облаштуванні парку, ліг в основу написаного нею твору «Різні думки про спосіб закладання парків». Завдяки творам Ж. Деліля та І. Чарторийської на Волині було розплановано чимало магнатських резиденції, і Рівне не стало винятком.
Крім того, книга має дві печатки з гербом Любомирських, що свідчать про її належність до їх бібліотеки. Одна з них напряму вказує власником князя Марцелія Любомирського, який володів м. Дубно. Детально про князя можна почитати тут  https://we.org.ua/hi…/knyazi-mista-dubno-rid-lyubomyrskyh-2/ 
Таким чином, книга у музеї живе багатогранним життям.

Ольга Морозова 

старша наукова співробітниця відділу давньої історії та археології