ГЕРОЙ УКРАЇНИ ІГОР ВОЛОДИМИРОВИЧ ГОРДІЙЧУК

24 травня 2020

День Героїв – це день пам’яті всіх українців, що боролися за незалежність України. В цей день неможливо не згадати про наших новітніх Героїв, які боронять територіальну цілісність України. Одним із таких Героїв є наш земляк Ігор Гордійчук з позивним «Сумрак».
Гордійчук Ігор Володимирович народився 12 листопада 1972 року у с. Залізниця Корецького району. Закінчив Корецьку школу №1. У 1989 році поступив до Омського вищого танкового інженерного училища, згодом перевівся до Київського інституту Сухопутних військ Національної академії оборони України, який закінчив із відзнакою. Навчався у коледжі сухопутних військ у Карлайлі, штат Пенсільванія, США.
Ігор Володимирович пройшов шлях від командира механізованого взводу до заступника командира танкового полку. Був командиром бригади спеціального призначення м. Ізяслав Хмельницької області. Згодом на базі бригади був створений 8-й окремий полк спеціального призначення, командиром якого став Ігор Гордійчук.
Проходив службу у складі міжнародного контингенту в Республіці Афганістан. Ігор Володимирович був першим заступником начальника Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, проходив службу в Генеральному штабі Збройних сил України та Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.
Гордійчук брав безпосередню участь у багатьох операціях під час АТО. Керував загоном спецназу при виконанні завдань в тилу противника, командував операцією по захопленню Савур-Могили. 12 серпня 2014 року розвідники Гордійчука прорвалися на Савур-Могилу і взяли під контроль спостережний пункт на вершині.
Ворог миттєво оцінив загрозу, що з’явилась. Для знищення українського загону були залучені великі сили російської артилерії та загони російських найманців з бронетехнікою. Група Гордійчука перебувала під постійним вогнем важкої артилерії. Майже щодня ворог штурмував висоту. Для багатьох українських військових Савур-Могила стала квитком в один кінець.
До 24 серпня уже було зрозуміло, що захисники Савур-Могили перебували в оточенні. Найближчі українські війська знаходилися за 40 кілометрів. Група Гордійчука змушена була залишити Савур-Могилу після 12 днів оборони. Розвідникам вдалося пройти тилами противника близько 60 кілометрів і приєднатися до наших військ під Многопіллям. Разом з усіма українськими частинами вони пішли на прорив 29 серпня.
Машина, у якій їхав «Сумрак» була накрита снарядами і мінами. Вибух відбувся в кузові, машина загорілася. Гордійчук зазнав поранення у потилицю. Він намагався командувати боєм, але втратив багато крові і залишився без сил. Коли російські десантники забирали полонених, Гордійчук був без свідомості. Його залишили і заборонили надавати допомогу, мовляв, цей довго не протягне, але він вижив.
Ігор Володимирович пройшов довгий і важкий шлях лікування та реабілітації. З 2016 року керує Київським військовим ліцеєм імені Івана Богуна. 23 серпня 2016 року Ігорю Гордійчуку присвоєно військове звання генерал-майора.
21 жовтня 2014 року Указом Президента України полковнику Гордійчуку присвоєно звання Героя України і вручено орден “Золота Зірка”. Ігор Володимирович також нагороджений орденами Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів.
Ігор Гордійчук – це приклад мужності та відваги, людина із незламним духом.

Інна Черницька 

наукова співробітниця відділу нової та новітньої історії