"ВІЙСЬКОВО-ПОЛІТИЧНИЙ СОЮЗ С. ПЕТЛЮРИ ТА Ю. ПІЛСУДСЬКОГО 1920 РОКУ ТА ЙОГО НАСЛІДКИ ДЛЯ УКРАЇНИ"

8 липня 2020

7 липня відбувся круглий стіл на тему: "Військово-політичний союз С. Петлюри та Ю. Пілсудського 1920 року та його наслідки для України". Його учасниками були науковці Рівного та Києва. Захід проходив онлайн на платформі Zоом. Рівненський обласний краєзнавчий музей готує відеозапис круглого столу, який буде представлений на музейному сайті.
Дякуємо всім учасникам, ініціатору проведення круглого столу Ярославу Ковальчуку.
Науковці висвітлили різноманітні питання Української революції 1917-1921 рр., зосередили увагу на подіях 1920 р. та наслідках військово-політичного союзу для України. В завершальному виступі Руслани Давидюк прозвучали слова Симона Петлюри «“Я вірю і певний, що Україна, як держава, буде. Може, не зразу такою великою, як нам хотілось би, але буде. Думаю я, що шлях для Української Державности стелиться через Киів, а не через Львів. Тільки тоді, коли Українська Державність закріпиться на горах Дніпра і біля Чорного моря, тільки тоді можна думати, як про реальну річ, про збирання українських земель, захоплених сусідами”.
Ці слова є актуальними і сьогодні…

1. «Джерельна база подій Української революції 1917–1921 рр. на Рівненщині». Олександра Промська – заступник директора КЗ «Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека» РОР, кандидат історичних наук.
2. «Армія УНР у 1920 р.: зміни в організації і чисельності. Андрій Рукас – кандидат історичних наук, Київський Національний університет імені Тараса Шевченка.
3. «Битва під Рівним». Ігор Марчук – завідувач відділу нової та новітньої історії Рівненського обласного краєзнавчого музею.
4. «Бої за Рівне у червні-липні 1920 р.». Андрій Жив’юк – кандидат історичних наук – Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем'янчука.
5. "Реалізація Українським інститутом національної пам’яті державної політики щодо відновлення та збереження пам’яті про Українську національну революцію 1917-1921 рр.». Богдан Галайко – кандидат історичних наук, Український інститут національної пам’яті.
6. УНР-івська еміграція у Волинському воєводстві як наслідок Варшавської угоди». Руслана Давидюк – доктор історичних наук, Рівненський державний гуманітарний університет.