"ТАЛАНТ ІЗ БОЖОЮ ІСКРОЮ (ДО 40-РІЧЧЯ ТВОРЧОСТІ ТА 65 -Ї РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ХОДОЖНИКА-ІКОНОПИСЦЯ ОЛЕКСАНДРА ЛАВОРИКА)

13 жовтня 2020

13 жовтня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Талант із Божою іскрою», приуроченої 40-річчю творчості і 65-річчю від Дня народження талановитого художника-іконописця та графіка Олександра Лаворика.

На виставці було представлено серії його робіт - «Чорнобиль» та «Відгомін козацької слави», а також малюнки із зображенням міста Гощі, Гощанщини та особисті речі художника – грамоти, нагороди, фотографії тощо. Серія картин «Чорнобиль» об’єднує в собі низку портретів ліквідаторів страшної катастрофи, виконана в стилі графіки. «Відгомін козацької слави» - це професійно виконані малюнки речей, знайдених під час розкопок на полі Берестецької битви та представлених у історико-меморіальному заповіднику «Поле Берестецької битви».

На превеликий жаль, через хворобу автор не зміг завітати на відкриття виставки, але це не завадило присутнім привітати ювіляра у теплому колі друзів, колег та членів родини.

Олена Семенович - авторка виставки, старший науковий співробітник сектору етнографії, яка довгий час займається дослідженням творчості Олександра Лаворика та є його добрим другом, розповіла про життєвий та мистецький шлях художника та вручила подяку його донці від музею.

Віктор Луц – старший науковий співробітник сектору мистецтв РОКМ, давній приятель та колега Олександра Лаворика у справі дослідження й реставрації волинського іконопису, розповів про спільну працю з паном Олександром на цій ниві, відмітив його високі професійні якості та розкрив деталі одного з найбільш значних проектів – реставрації і створення копії ікони XIII століття «Богородиця Одигітрія».

Голова Рівненського об’єднання Всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України» Ольга Кратюк нагадала про цю жахливу трагедію, відзначила відвагу ліквідаторів, серед яких був і Олександр Лаворик. Крім того, пані Ольга повідала історію створення ним ікони «Чорнобильский спас», зауважила, наскільки талановито відображені портрети героїв Чорнобиля на графічних портретах митця – в їх очах можна побачити весь біль та відчай тих жахливих подій.

Ольга Морозова – старший науковий співробітник відділу давньої історії та археології розказала про серію робіт Олександра Лаворика «Відгомін козацької слави». Вона зазначила, що рівень точності відтворення музейних предметів на його картинах настільки високий, що професійний майстер міг би виготовити їх точні копії, послуговуючись лише даними зображеннями.

Тетяна Пархоменко – завідувачка відділу етнографії РОКМ розкрила ще одну сторону діяльності талановитого митця. Окрім написання картин та іконопису, Олександр Лаворик проявив себе на ниві писанкарства – зібрав унікальну колекцію матеріалів про його історію, а також певний час очолював школу писанкарства. Його учнями були не лише жінки, але й чоловіки.

Донька Олександра Лаворика, пані Мар’яна, розповіла про нього не лише як про художника та митця, але й як про сім’янина,турботливого батька, що змалечку прививав своїм дітям любов до мистецтва, вчив бачити щось хороше й гарне у будь-якій речі. Вона наголосила,що саме мистецтво допомагає батькові відновлюватися після важкої хвороби, адже день художника розпочинається саме із творчості.