ВИСТАВКУ ОДНОГО УНІКАЛЬНОГО ЕКСПОНАТА ВІДКРИЛИ У РІВНЕНСЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЮ

26 березня 2021

26 березня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки одного експонату  «Дорогобузький меч. Тридцять років досліджень». Захід проходив спільно з Національним науково-дослідним центром України та регіональним підрозділом "Спілки Археологів України" у Рівненській області.

Дорогобузький меч було виявлено у 1991 році під час археологічних досліджень дитинця літописного Дорогобужа, які проходили під керівництвом відомого археолога Богдана Прищепи. Датується меч кінцем ХІІ – першої половини XIII ст., хоча законструктивними деталями він може бути віднесений до більш давніх виробів другої половині XI – початку XII ст.

Протягом чотирьох років меч перебував на реставрації в Національному науково-дослідному реставраційному центрі України (Науково-дослідний відділ реставрації творів з металу).  Художник-реставратор вищої категорії Віктор Миколайович Голуб проводив наукове дослідження та реставрацію унікальної знахідки.Саме він запропонував Олексію Войтюку, учню Богдана Прищепи та завідувачувідділу давньої історії та археології РОКМ, представити відреставрований меч оригінальною виставкою.

Доповнили тимчасову експозицію ілюстрації процесу реставрації та зображення батальних сцен Радзивіллівського літопису, над оформленням яких працював художник РОКМ Василь Черенков.

Не оминули відкриття оригінальної виставки представники влади.  Сергій Гемберг –заступник голови ОДА та Любов Романюк – начальниця управління культури та туризму ОДА подякували археологам, які по краплинці відтворюють нашу історію та музею за те, що зберігає цю історію для прийдешніх поколінь.