ВІДКРИТТЯ ВУЛИЧНОЇ ВИСТАВКИ "ЗАБУТИЙ/НЕЗАБУТИЙ ВІНТАЖ"

21 травня 2021

21 травня на оглядовому майданчику Рівненського обласного краєзнавчого музею в рамках Музейного марафону відкрилася виставка«Забутий/незабутий вінтаж».

Виставка складається з речей з минулого, які колись були в тренді, тепер для одних – це приємні спогади, для інших – подив , посмішка і навіть жарт.

Під словом «вінтаж» розуміють колекції предметів, якібули найбільш модними (трендовими) в часи їх створення і широкого вжитку (до 1980-х рр.).

На виставці представлено жіночий та чоловічий літній одяг, капелюшки, взуття, аксесуари (сумочки, парасольки, прикраси),старі столики та етажерки, порцеляна та кухонні предмети, раритетні радіоприймачі і фотоапарати, вінілові платівки і фото артистів театрів і кіно, швейна машинка та праски, великі чемодани і шкатулки, зшиті з листівок, журнали мод та сімейні альбоми – це далеко не повний перелік експонатів виставки. В експозиції також вміщена значна кількість світлин першої половини ХХ ст. з родинних альбомів рівнян та взуття вчительки, Почесної громадянки Рівного Марії Смірнової, а також трендові бордові туфлі 1927 року, які подарувала  одна з рівнянок.

Ініціаторка та авторка виставки ст. наукова співробітниця сектору обліку музейних цінностей Галина Данильчук розповіла про речі,  яким понад 30 років і які були свого часу «писком» моди. Пані Галина зазначила, що в більшості виставка створена з експонатів, які були у фондовій колекції РОКМ. Однак, значну частину виставки складають речі, які були надані для експонування з домашніх колекцій друзів музею, котрих зацікавила тема «забутого вінтажу».
Під час відкриття виставки звучала ретро музика у виконанні BoneyM, Мірей Матьє, Карел Готта та Лева Іщука.

 

Надія Шаюн – ст. наукова спіробітниця відділу маркетингу, розвитку та інвестування.