У РІВНЕНСЬКОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДКРИЛАСЯ ВИСТАВКА "РОЗСТРІЛЯНИЙ ЧЕРВЕНЬ 41-ГО"

24 червня 2021

 

 

24 червня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Розстріляний червень 41-го». Виставка присвячена страшним подіям 80-річної давнини які відбулися 24-25 червня 1941 року у Рівненській та Дубенській в’язниці №2 – це масові розстріли політичних в'язнів.

Протягом 22-26 червня 1941 року у Рівненській в’язниці співробітниками радянських каральних органів (НКВС) було розстріляно близько 150 в’язнів. Розстріли відбувалися як на території в’язниці, так і поблизу міського кладовища «Грабник».

На виставці представлено  кримінальні справи в’язнів, фото українців та поляків, що стали жертвами розстрілів. Зокрема: Терези та Ядвіги Траутман, Михайла та Івана Тищуків, Олекси Сацюка, Валентини Лепешкевич, Петра Солов’я, Михайла Гожого, Василя Зденевича, Костянтина Шумлянського, Петра Парани, Франца Словіковського, Любові Рудакової.

Ініціаторами створення виставки стали працівники відділу нової та новітньої історії на чолі із завідувачем відділу Ігорем Марчуком. Під час заходу Ігор Марчук зауважив, що дана виставка -  данина пам'яті людям різних національностей, які були знищені в червня 41-го року.

До слова були запрошені Анатолій Жив'юк – кандидат історичних наук, керівник науково-редакційної групи книги «Реабілітовані історією та  Тетяна Самсонюк – кандидат історичних наук, заступниця директора з обліку і збереження музейних цінностей, які  займаються дослідженням теми репресій політичних в'язнів.

Анатолій Жив'юк висловив бажання аби подібні заходи  проходили більш масштабно, адже українці повинні пам’ятати тих невинно убієнних людей, котрі поклали початок творенню нової історії.

Тетяна Самсонюк розповіла про трагічні долі розстріляних в Дубенській в'язниці, над дослідженням яких вона працювала в ході написання дисертації,  та пообіцяла доповнити експозицію матеріалами про страчених аби їх родичі мали змогу вшановувати пам'ять.

На завершення заходу Назар Волощук – головний спеціаліст управління культури ОДА, виконав патріотичну пісню «Повіяв вітер степовий».

 

Надія Шаюн – ст. наукова співробітниця відділу маркетингу,розвитку та інвестування.