"БЕРЕСТЕЦЬКІЙ БИТВІ - 370"

30 червня 2021

30 червня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Берестецькій битві – 370».
На виставці представлені чорно-білі малюнки доктора історичних наук, професора Ігоря Свєшнікова. Починаючи з 1970 по 1993 рр. він був керівником археологічної експедиції, яка досліджувала місце Берестецької битви. Це малюнки археологічних знахідок: зброї українського війська (мушкети, шаблі, чекани, порохівниця, шомполи, бойова коса), виробів з шкіри (сумки, гаманці, чоботи), побутових козацьких речей (казан, дерев’яна ложка і виделка) та татарських стріл з сучасною реконструкцією. У залі експонуються документальні матеріали, які розповідають про створення архітектурного комплексу «Козацькі могили», наукові видання дослідників історії України XVII ст., різноманітні буклети, запрошення, листівки та конверти, медалі, значки сучасного музею-заповідника «Поле Берестецької битви».
На захід завітали представники влади – голова Рівненської обласної ради Сергій Кондрачук та заступник голови ОДА Сергій Гемберг.
Голова обласної ради у своїй промові зауважив, що Рівненщина густо полита кров’ю героїв, які в різні сторіччя віддавали життя за незалежність України. Але, згадуючи про поразки у таких боях, потрібно розуміти, що вони вели до однієї великої перемоги - здобуття незалежності у 1991 р. Українцям дуже пощастило жити саме нині, у незалежній державі, котра виплекана у тому числі й козаками, які загинули під Берестечком.
Сергій Гемберг у своєму виступі підкреслив, що саме такі виставки дуже потрібні для збереження нашої історії, а також подякував працівникам музею, які бережуть та відроджують національну пам'ять. Сергій Сергійович анонсував ряд заходів, які будуть проходити протягом тижня на Рівненщині по відзначенню 370 річниці Берестецької битви.
Цікавою була доповідь історика, дослідника матеріального світу минулого, історичного реконструктора Святослава Сичевського. Пан Святослав детально розповів про козацькі речі та про їх використання в побуті. Крім того, дослідник продемонстрував репліки, відтворені з оригінальних козацьких речей, які знаходяться в експозиції Рівненського обласного краєзнавчого музею.