НАРОДНИЙ РУХ УКРАЇНИ НА РІВНЕНЩИНІ

26 липня 2021

В умовах повільного розпаду та ослаблення СРСР у державах-сателітах почали виникати рухи за відродження національної самобутності та встановлення демократії на противагу тоталітарній комуністичній системі. Процес демократичних перетворень розпочався і в Україні.
В УРСР дисиденти та частина інтелігенції усвідомлювали необхідність змін як у суспільному, так і у політичному житті республіки. 1 листопада 1988 року на звітно-виборних зборах Київської організації Спілки письменників України прозвучала ідея створення «Народного руху за перебудову». Серед ініціаторів були Іван Драч, Дмитро Павличко, Володимир Яворівський та інші.
Хвиля національного відродження докотилася і до Рівного. У листопаді 1988 року проходили установчі збори зі створення рівненського міського Товариства української мови, історії і культури. 11-12 лютого 1989 року рівненська делегація брала участь у Установчому з’їзді Товариства української мови ім. Тараса Шевченка у Києві, звідки привезла ідею створення Руху. Ініціаторами були: Василь Червоній, Микола Поровський, Борис Степанишин, Олекса Новак. Протягом першої половини 1989 року ініціативні групи Руху виникали майже на кожному підприємстві, установі.
У кінці лютого – на початку березня 1989 року було створено оргкомітет проведення Установчих зборів НРУ на Рівненщині на чолі з М. Поровським. Збори прихильників майбутньої організації відбувалися на квартирах активістів. 22 липня 1989 року у кінотеатрі «Аврора» відбулась установча конференція Рівненської регіональної організації НРУ за перебудову.
Знаковою подією для рухівців Рівненщини став Установчий з’їзд «НРУ за перебудову», що відбувався 8-10 вересня 1989 року у Києві. Наша область була представлена на ньому однією з найбільших делегацій. Союзником Народного Руху України стала Українська Гельсінська Спілка, члени якої часто були членами обох організацій. НРУ на Рівненщині швидко зростав і у 1990 році уже нараховував близько 1,5 тис. чоловік, із діючими осередками у 15 районах області.
У перший рік свого існування Рух організував ряд великих масових заходів, метою яких була боротьба за державну незалежність, відродження української нації, відновлення історичної пам’яті про людей, що боролися за Україну у різні історичні періоди. Найбільшими заходами були: «Живий ланцюг» до дня Злуки ЗУНР та УНР, до 500-ліття Запорозького козацтва, масові заходи на місцях відомих битв українського козацтва під Берестечком, Батурином та інші.
Народний Рух України дав початок і основу для виникнення багатопартійності, сприяв демократизації суспільства. НРУ виконав свою основну програмну мету – проголошення України незалежною державою. Це було досягнуто зусиллями яскравих особистостей та широких мас українського народу.
Підготувала Інна Черницька,
старша наукова співробітниця відділу історії РОКМ.