ДО 30-Ї РІЧНИЦІ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

6 грудня 2021

Сьогодні, 6 грудня, українці відзначають День Збройних сил України. 6 грудня 1991 року Верховна Рада України ухвалила закони «Про Збройні сили України» та «Про оборону України». З 1993 року згідно з постановою українського парламенту 6 грудня є Днем Збройних сил України.
Розбудова українського війська стала можливою завдяки роботі військовослужбовців, що об’єдналися у Спілку офіцерів України 28 липня 1991 року. Першим головою Спілки офіцерів України став Вілен Мартиросян, який був депутатом СРСР від Рівненщини.
23 грудня 1991 року особовий склад 55-го полку зв’язку на чолі з командиром полковником Мартиросяном В. А. першим серед військових формувань колишнього Радянського Союзу, що дислокувався у м. Рівне, склав військову присягу на вірність народу України.
За понад 20 років незалежності українська армія була майже знищена. Протягом десятиліть проводилися масові скорочення кадрових військовослужбовців, частина військових самі залишали службу, не бачачи в армії перспектив. Переломним моментом в історії української армії стали події 2013-2014 років: Революція Гідності, окупація Криму та частини України. Попри тотальну руїну в армії, втрати, зради, підступність ворога українські військові відстоюють незалежність батьківщини та захищають власний народ.
Їхня потужність, ефективність та вмотивованість значною мірою залежить від кожного з нас, від нашого ставлення до людей у пікселі, від здатності підтримувати їх справами, а не лише словами. Значна частина українців чітко усвідомлює, що спокійне життя та надія на стабільність в нашій державі залежать саме від них – Збройних сил України.
Інна Черницька, ст. наукова співробітниця відділу історії.