ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "ПРОТИ ГОЛІАФА"

28 липня 2022

28 липня на подвір'ї Рівненського обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка «Проти Голіафа». Вона представляє увазі відвідувачів історії відважних синів та дочок України, котрі виборювали свободу рідної землі на боці Української Повстанської Армії.

Відкриття розпочав директор РОКМ Олександр Булига. Він зазначив, що сьогодні, 28 липня, усі ми вперше відзначаємо День Української Державності – свято, запроваджене на честь дати Хрещення Русі князем Володимиром. Це момент найбільшого розквіту середньовічної української держави, пам’ятати про який надзвичайно важливо, підкреслюючи таким чином неперервну тяглість української державотворчої традиції. Віддати шану героїчній боротьбі повстанців УПА саме цього дня буде як ніколи доречно.

Ігор Марчук, завідувач відділом історії Рівненського обласного краєзнавчого музею, в своєму виступі детальніше розкрив аналогію, закладену в назві виставки. Адже Українська Повстанська Армія, подібно біблійському героєві юнаку Давиду, з малими силами виступила проти грізного велетня Голіафа – комуністичного режиму, що окупував Україну. І так само змогла здобути перемогу, будучи озброєна лише власною незламною вірою: Радянського Союзу немає ось уже 30 років, а Незалежна Україна є, і буде завжди. Крім того, Ігор Володимирович коротко розповів присутнім як про найбільш знакових постатей УПА (Степан Бандера, Романа Шухевич), так і про менш відомих, але таких же звитяжних сподвижників повстанського руху – «останнього повстанця» Іллю Оберишина, «генерала інформаційної війни» Василя Галасу.

Віктор Гром, краєзнавець та викладач НУВГП, підкреслив, що надзвичайно велика цінність – мати сьогодні можливість вільно обмінюватися думками, відкрито і не ховаючись віддавати шану українським героям. Крім того, Віктор Миколайович подякував співробітникам музею за змістовні та важливі заходи, підготовані до Дня Української Державності.

Виставка розроблена за сприяння  Українського інституту національної пам’яті та Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ». Працювали над створенням виставки співробітники відділу історії.

Дмитро Петрик – науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій