ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПОЕМИ ОЛЕКСАНДРА БЕРЕСТЯНОГО "РІВНЕ. РІВНОправність століть" ВІДБУЛАСЬ У КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ

2 вересня 2022

1 вересня 2022 року в актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулася презентація поеми Олександра Берестяного «РІВНЕ. РІВНОправність століть».

Розпочав захід директор РОКМ Олександр Булига. Привітавши присутніх із Днем Знань, він представив гостям людину, завдяки якій усі зібралися цього дня під музейним дахом – письменника, поета, громадського діяча Олександра Берестяного. Пан директор підкреслив величезне значення поеми Олександра Миколайовича для популяризації історії нашого краю та зазначив – для нього честь, що опис музею також посів важливе місце у цьому непересічному творі.

Олександр Берестяний тепло подякував усім, хто вирішив розділити з ним радісний момент презентації поеми, у яку було вкладено величезну кількість часу, зусиль та частинку душі автора. Окрему вдячність пан Олександр висловив Мирославі Іщук, заступниці головного редактора газети «Вісті Рівненщини» і поетесі, що допомагала покращувати його твір у кризові моменти написання.

Після короткого вступного слова Олександр Миколайович продекламував гостям заходу уривки поеми, присвячені найбільш знаковим для історії Рівного моментам: періоду заснування міста, його розквіту за часів Марії Несвицької, Хмельниччині, випробуванням краю революціями, тоталітарними гнітом, боротьбою за свободу протягом ХХ століття, а також – подіям сучасності: Революції Гідності, Російсько-українській війні. Усі присутні супроводжували римоване слово правди бурхливими оплесками.

Ірина Баковецька, поетеса, журналістка, краєзнавиця, композиторка, директорка Рівненського обласного центру народної творчості, голова Рівненської організації Національної спілки письменників України, високо оцінила творчість Олександра Миколайовича. Вона відмітила – з-поміж когорти літераторів Рівненщини доробок пана Олександра яскраво вирізняє незгасаючий оптимізм. Крім того, Ірина Володимирівна додала, що її старша донька, як і вона сама, є палкими прихильницями творчості Олександра Берестяного.

Галина Данильчук, знана у Рівному краєзнавиця, старша наукова співробітниця РОКМ, зауважила, що різносторонність пана Олександра як особистості варта захоплення. Багато років знімаючи про наше місто пізнавальні відео, працюючи на благо краю в органах внутрішніх справ, Олександр Миколайович зміг акумулювати той життєвий досвід, котрий дозволив йому створити надзвичайно важливу цілісну поему про історію Рівного крізь віки та долі його мешканців.

На завершення Олександр Берестяний подякував усім тим людям, без допомоги і підтримки котрих його твір міг узагалі не побачити світ – секретареві Рівнеради Вікторові Шакирзяну, начальниці управління культури і туризму Рівнеради Наталії Лозовській та багатьом іншим. Тим із них, хто був присутній на презентації, Олександр Миколайович вручив невеличкі подарунки від щирого серця. Їх отримали, зокрема, директор РОКМ Олександр Булига, що погодився зробити музей майданчиком для представлення поеми, відомий фотограф Олександр Харват, який усіма силами сприяв якісному дизайнерському оформленню книги.

Після завершення офіційної частини презентації, Олександр Берестяний і гості заходу ще довго спілкувалися у теплій атмосфері близького кола однодумців, давніх друзів – ділилися спогадами, думками, подальшими творчими планами.

Дмитро Петрик – науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій