ДО 155-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МИКОЛИ БІЛЯШІВСЬКОГО

25 жовтня 2022

24 жовтня відбулося вшанування 155-річного ювілею з дня народження визначного дослідника української культурної спадщини. Захід проходив біля меморіальної дошки на честь перебування у Рівному Миколи Біляшівського, яка розміщена на будинку по вулиці Драгоманова, 17 (поруч краєзнавчого музею), де зупинявся вчений.
Згадати славного сина українського народу, чиї шляхи пролягли й нашим краєм в цей день біля меморіальної дошки зібралися небайдужі рівняни, краєзнавці, музейники. Директор музею Олександр Булига розпочав зустріч, розповівши що пов'язує М.Біляшівського із Рівненщиною. У 1895 році Микола Федотович був запрошений бароном Ф. Штейнгелем, з яким товаришував ще зі студентських років, для організації музею в с. Городок (нині село Рівненського району). Як науковий керівник музею з 1895-го по 1916-й, він розробляв його структуру, експозиції, напрями діяльності, складав інструкції, анкети, програми для дослідників. Микола Біляшівський знайомився з приватними архівами, бібліотеками, виявляв стародруки, давні літописні описи сіл, містечок, купував цінні експонати та записував фольклор. Особисто передав частину своєї колекції до Городоцького музею, на відкритті якого був присутній в листопаді 1896 р. Сьогодні в Києві є вулиця, яка носить його ім'я, є пам'ятник М. Біляшівському біля Національного художнього музею, який він організовував та очолював. Протягом життя вчений написав близько 300 статей, записав багато народних пісень різних жанрів, загадок, прислів’їв і приказок, легенд і переказів, вертепних драм тощо. На основі зібраного матеріалу ним було укладено діалектні словники волинських говірок.
На вшануванні пам'яті Миколи Біляшівського виступила Тетяна Лукашевич - членкиня Національної спілки художників України. Вона відмітила, що людина живе, поки її пам'ятають. Згадала про Тетяну Штейнгель, правнучку Федора Рудольфовича Штейнгеля, яка проживає у Києві та передає вітання рівнянам, а також зазначила, що Городоцький музей тісно пов'язаний з іменами Штейнгеля, Біляшівського та Куліша (прадіда пані Лукашевич), який працював директором Городоцької школи.
Приємною несподіванкою стала присутність, хоча й віртуальна, на заході внука Миколи Федотовича – Миколи Біляшівського. Він наголосив, що глибоко зворушений, що про його дідуся пам'ятають, проводять заходи, цінують, неупереджено ставляться, передав вітання від себе, від родини. Пан Микола повідомив, що його дід зробив значний внесок у розвиток музейної справи та охорони пам'яток старовини. М.Ф. Біляшівський є автором проєкту першого закону України про охорону пам'яток історії, культури й мистецтва (1918), програми створення національних і регіональних музеїв. І, насамкінець, ще раз підкреслив, що зворушений тим, що його родича в Рівному пам'ятають та шанують.
Закриваючи захід Олександр Булига висловив сподівання, що наступну річницю від дня народження Миколи Федотовича ми проведемо спільно в Рівному і це вже буде у вільній незалежній Україні.