ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВИСТАВКИ ЛЯЛЬОК-МОТАНОК "КНЯГИНІ ТА КНЯЗІВНИ" ВІДБУЛАСЯ В КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ

1 листопада 2022

1 листопада у Рівненському обласному краєзнавчому музеї, в рамках Міжнародного мистецького проєкту «Ляльки мандрують світом», відбулася презентація виставки «Княгині та князівни». Виставковий проєкт присвячений дружинам та донькам князів Русі-України Х – ХІІІ століття, жінкам княжих родів Гольшанських, Острозьських (ХVІ століття) тощо. Куратором виставки є завідувачка сектору мистецтв РОКМ – Тетяна Міненко. Пані Тетяна акцентувала увагу на значимості події, адже майстрині, які виготовили ляльки, є з усіх регіонів нашої країни, а також українські мисткині, що проживають у Норвегії та Німеччині. В кожну ляльку вкладена душа, уміння та фантазія майстринь. Організаторами виставкового проєкту є — Тетяна Золочевська (Бремен, Німеччина) та Ніна Хаґен (Осло, Норвегія).

Окремим блоком на виставці представлені ті персоналії, що пов’язані з Волинню та Рівненщиною зокрема. Це Гальшка Острозька, Костянтин Іванович Острозький, Юліанія Гольшанська та Анастасія Заславська.

У музейній виставковій залі експонується 65 ляльок, які представляють 26 історичних персонажів. Майстрині використали традиційну техніку вузлової текстильної ляльки та вдягнули їх в шати візантійських царівен, княгинь Русі-України, скандинавських та німецьких принцес та королев. Дизайн виставки доповнений картинами рівненських художників із фондової колекції музею. На відкриття виставки завітала одна із майстринь з м. Нетішин Хмельницької області  – Тетяна Ходак. Вона зауважила, що у мисткинь, які виготовляють ляльки, є багато й інших хобі. Зокрема, пані Тетяна прочитала присутнім декілька власних віршів, подарувала музею свою збірку та вручила організаторам виставки обереги, зроблені власноруч.

Директор музею – Олександр Булига відзначив важливість такого заходу, особливо в той час, коли йде війна. І вона йде не лише за наше майбутнє, а й за наше минуле, адже мета агресора відібрати в України не лише землі, а й її історію. Працювали над створенням виставки працівники сектору мистецтв – Тетяна Міненко та Оксана Лозяк, а також столяр музею IV розряду Олександр Мельничук.

Виставка буде доступною для огляду в РОКМ протягом місяця.

Надія Шаюн  - ст. наукова співробітниця відділу маркетингу, розвитку та комунікацій.