ДО ВСЕУКРАЇНСЬКОГО ДНЯ УКРАЇНСЬКОЇ ХУСТКИ В МУЗЕЇ РОЗПОВІЛИ ПРО ХУСТКИ ТА ПОКАЗАЛИ СПОСОБИ ЇХ ПОВ'ЯЗУВАННЯ

8 грудня 2022

7 грудня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї до Всеукраїнського дня Української хустки був проведений захід «Традиційне пов'язування тернових хусток мешканками Рівненщини, 20-30-і роки ХХ ст.». Відомо, що хустка здавна вважалася жіночим оберегом, невід’ємною частиною української культурної спадщини. Вміння красиво носити й зав’язувати її – сьогодні справжнє мистецтво.

Заслужена працівниця культури, етнограф, старша наукова співробітниця музею Алла Українець продемонструвала світлини з традиційним жіночим одягом початку XX ст., з різними способами пов’язування української хустки.

Алла Миколаївна провела майстер-клас із зав’язування хустки, розповіла про традиції комплектування жіночих головних уборів, продемонструвала, як зав’язували хустки жінки Рівненщини на початку ХХ ст. А розпочала захід із історії своєї родинної хустки, яка перейшла їй у спадок від прапрабабусі. Хустку було вишито в другій половині ХІХ століття на Рівненщині.

Уже на початку ХХ століття жінки мали можливість придбати фабричну хустку, тернову, як її називали, – розповідала етнографиня. Коштували такі хустки дуже дорого. Сто років тому в селах на Рівненщині носили хустки з бавовни і тонкої вовни.

Показувала різні способи пов'язування хусток і завідуюча сектором етнографії Тетяна Пархоменко.

На заході були присутні музейні працівники, рівняни, гості з Харкова, Миколаєва, Маріуполя, які змушені зараз тимчасово проживати у нашому місті через воєнні події, ЗМІ.