КРУГЛИЙ СТІЛ ПРИСВЯЧЕНИЙ 210-РІЧНИЦІ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТОМАША ОСКАРА СОСНОВСЬКОГО

22 грудня 2022

13 грудня в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся круглий стіл, присвячений 210-й річниці від дня народження Томаша Оскара Сосновського – видатного європейського скульптора, почесного доктора 24 художніх Академій світу.
Народився Т.О. Сосновський на Рівненщині в с. Новомалин 12 грудня 1812 року. Талановитий митець з Острожчини – автор понад ста біломармурових шедеврів, які є окрасою багатьох храмів та музеїв Рима, Ізраїля, Назарета, Вільнюса, Варшави, Кракова, Рівного, Острога, Житомира, Львова, Чернігова. Сім робіт його школи нині зберігається у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.
Круглий стіл проходив у великій виставковій залі музею, де була розгорнута виставка рівненських художників «Т.О. Сосновський. 210 років», присвячена нашому славетному земляку. Її підготували працівники сектору мистецтв музею.
Розпочався захід переглядом документального фільму – спільного українсько-польського проєкту, присвяченого нашому славетному землякові. Хвилиною мовчання вшанували присутні полеглих у російсько-українській війні, завдяки яким сьогодні музей може працювати і проводити подібні заходи.
Учасників круглого столу привітали керівники Рівненської області. Голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш висловив слова подяки автору книги «Оскар Сосновський. Скульптор» Валерію Войтовичу за відродження слави великих волинських синів, а також ЗСУ, що захищають зараз нашу країну від російської агресії. Заступник голови Рівненської ОВА Сергій Гемберг відзначив, що сьогоднішній захід – це свято вшанування пам'яті Т.О. Сосновського, подякував усім, хто долучився до марафону заходів із відзначення 210-річниці від дня народження Великого Майстра. Віцеконсул Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку Міхал Банась висловив переконання, що завдяки таким заходам більше людей дізнається, що тут, на Волині, народився геній.
Ярослав Ковальчук – голова громадської організації «Культурно-просвітницький центр ім. Томаша Сосновського» провів вручення Почесних відзнак закладам та людям, які зберігають пам’ять, досліджують та популяризують діяльність визначного скульптора:
- КЗ «Рівненський обласний краєзнавчий музей»;
- Валерію Войтовичу – письменнику, художнику, краєзнавцю;
- Лехославу Ламенському – професору Люблінської академії мистецтв;
- Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці;
- Консульству Республіки Польща в Луцьку;
- телеканалу «Сфера-ТВ»;
- голові РОО Всеукраїнське товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Іван Вєтров;
- Володимиру Стасюку – знаному українському скульптору.
На заході було презентовано книгу Валерія Войтовича «Скульптор Оскар Сосновський». Автор повідомив про історію створення книги, а також про маловідомі факти біографії видатного земляка, який навчався в мистецьких закладах Варшави, Берліна і Рима.
Отець-емерит костелу Успіння Діви Марії в Острозі Вітольд-Йосиф Ковалів представив нові джерела до біографії Томаша Оскара Сосновського та історії його родини. Ярослава Бондарчук, науковиця Національного університету Острозька академія, яка однією з перших почала досліджувати творчість Сосновського, розповіла про нововідкриті факти з біографії діда Т.О. Сосновського. Олег Романчук – заступник директора з наукової роботи Рівненського обласного краєзнавчого музею розповів про життєвий та творчий шлях нашого земляка.
Приємною несподіванкою була участь у заході професора Люблінської академії мистецтв Лехослава Ламенського. Пан Лехослав відмітив, що дуже щасливий бути знову в Рівному, задоволений, що його книга, яка вийшла чверть століття тому, сприяла дослідженню творчості великого сина Волині. Присутні дізнались про доробки Томаша Оскара Сосновського в музеях, палацах та костелах Польщі. Науковець запросив присутніх помилуватися скульптурами Т.О. Сосновського у Варшаві, Торуні, Кракові та інших містах.
Петро Подолець – голова Рівненського обласного осередку Національної спілки художників України зазначив, що найбільше робіт Т.О. Сосновського та його школи в Україні зберігається в Рівному та Острозі, і ми цим пишаємося. А ще виступив з пропозицією влаштувати музей імені Сосновського в Рівному. Лілія Овдійчук – доцент «Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. акад. С. Дем’янчука представила Томаша Оскара Сосновського як особистість в контексті ХІХ століття.
Наприкінці заходу, директор музею Олександр Булига подякував усім за плідну роботу у дослідженні та висвітленні творчої діяльності нашого геніального земляка, яким пишається Волинь, а з нею вся Україна та цілий світ.