В МУЗЕЇ ВІДБУЛАСЬ ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ ЯРОСЛАВА СЕМЕНЮКА "ШПАНІВ У ДАВНІЙ ТА НОВІТНІЙ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ"

1 березня 2023

1 березня 2023 р. у конференц-залі Рівненського обласного краєзнавчого музею  відбулася презентація книги Ярослава Семенюка «Шпанів у давній та новітній історії України».

Присутніх на заході науковців, музейників, краєзнавців, мешканців села Шпанів привітав Олександр Булига – директор краєзнавчого музею. Він представив гостям автора видання і запросив пана Ярослава до слова.

Ярослав Семенюк розповів про свою багаторічну   роботу над створенням книги, яку задумував написати  років 15 тому. Спочатку задум був написати про свою родину. Але, проводячи  багато часу в архівах, гортаючи сторінки церковних метричних книг, які відтворюють родинні зв’язки  земляків, вирішив описати й історії односельців.  У книзі є оповіді про княжі династії Чапличів-Радзивіллів, про ряд інших історичних осіб та тих простих людей, котрі жили в цьому краї протягом століть.

Книга багато ілюстрована як історичними світлинами так і тими, які авторові вдалося розшукати в родинних альбомах своїх односельчан.

На заході виступила директорка Рівненського ліцею «Український» Тетяна Кухарчук. Вона подякувала пану Ярославу за збереження історії України в його чудовій книзі. Розповіла, що познайомилася з автором на святкуванні 90-річчя Української гімназії, в якій свого часу навчався батько Ярослава Семенюка.

Тетяна Радюк, громадська активістка, просвітянка, висловила слова подяки Ярославу Костянтиновичу за глибоку пам'ять до свого роду, до українців. Відмітила, що добре було б, якби про цю книгу, яка прищеплює любов до історії нашого краю,  почула молодь. Тому це видання має бути в бібліотеках, школах, вищих навчальних закладах.

Ярослава Кузьмівна Гаврилова, заступниця начальника управління культури і туризму Рівненської ОВА, подякувала за емоції, що отримала від презентації книги. Вона навіяли їй спогади про власну родину. Подякувала автору за його титанічну роботу.

Рівненський письменник, поет, член Національної спілки журналістів України Олександр Берестяний відмітив унікальність книги, по окремих епізодах якої можна створювати фільми.

На презентації в залі музею було багато земляків-шпанівчан пана Ярослава. Вони дякували Я.Семенюку за таке чудове висвітлення їхньої історії, бажали автору міцного здоров'я, сил для нових видань, дякували за величезну працю.