В МУЗЕЇ ВІДБУЛАСЯ ЗУСТРІЧ ДО РІЧНИЦІ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

9 березня 2023

9 березня 2023 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася зустріч музейних працівників та громадськості міста, присвячена річниці з дня народження Т.Шевченка.

Розпочався захід піснею «Ой чого ти почорніло, зеленеє поле» на слова Т.Шевченка. Виконали її керівники фольклорно-етнографічного гурту «Горина» Людмила та Сергій Вострікови. Хвилиною мовчання було вшановано тих, кого трагічно торкнулися події минулої ночі під час тривалої повітряної тривоги, коли російський ворог вчергове завдав масованого удару по мирних українцях.

Заслужена працівниця культури України, етнографиня Алла Українець ознайомила колектив музею та гостей з маловідомими фактами з біографії Т. Шевченка; його художніми творами (етюдами, нарисами, замітками, малюнками), написаними до арешту і заслання, де змальовані природа рідного краю, історичні пам’ятки, побут населення Центральної України; про подвійне прізвище Шевченко-Грушківський та його походження. Розповіла про Тараса Шевченка як багатогранну особистість. Він був поетом, етнографом, співаком, письменником. Почули присутні і про подорож Шевченка по Волині.

Доповнив виступ пані Алли відомий рівненський художник, член Національної спілки художників України Віктор Гвоздинський. Він зазначив, що великий Кобзар був неординарною постаттю. Бачив Шевченко і змальовував те, що звичайна людина могла і не помітити. Розповів про техніку написання робіт, як досконало маляр володів аквареллю, олівцем, тушшю, пером; про те, яким визнаним був він в колі відомих людей.

У виконанні журналістки та письменниці Людмили Марчук (матері загиблого учасника російсько-української війни, рівнянина Богдана Гордійчука) зворушливо і щемливо прозвучали поетичні твори Т. Шевченка – вірш «Розрита могила» та уривок з поеми «Марія». Пані Людмила розповіла і продемонструвала світлини про свого єдиного сина, що пішов захищати Україну ще в 2014 році, а після повномасштабного вторгнення продовжив боротьбу. На жаль, загинув в січні 2023 року. Людмила Марчук передала до музею жовто-блакитний прапор 54-го Розвідувального батальону з підписами побратимів її сина – Богдана Гордійчука.

Захід, підготовлений працівниками сектору етнографії РОКМ, ще раз переконав усіх у тому, що Т.Шевченко і сьогодні серед нас, на полі бою за Україну. Слайд-шоу підготувала старша наукова працівниця сектору обліку музейних цінностей,заслужена працівниця культури України Галина Данильчук.