ЗАХІД "МАРІУПОЛЬ. КУЛЬТУРНА ДЕОКУПАЦІЯ"

20 березня 2023

20 березня 2023 р. у конференцзалі Рівненського обласного краєзнавчого музею в рамках проєкту «Культурна деокупація сходу країни» відбувся захід «Маріуполь – Рівне. Єднання заради відродження». Метою заходу є розробка програм культурної політики в рамках повернення та відродження Маріуполя.

Розпочав зустріч директор музею Олександр Булига, який привітав усіх присутніх із заходом, розповів, що сьогодні  будемо говорити про культурну деокупацію Маріуполя.

Вітальне слово  до гостей, науковців, музейників висловив Юрій Калітинський  -   начальник відділу охорони історико-культурної спадщини управління культури і туризму ОВА. Пан Юрій висловив співчуття тому, що пережили маріупольці, впевненість в обов’язковій перемозі над ворогом і відродженню славного міста і всієї України.

Модератором зустрічі була Ірина Сумятіна, журналістка, магістр з дошкільної освіти. Запропонований відеоряд світлин допоміг зануритися в атмосферу і відчути звуки Маріуполя, яким він був до війни, і що стало з ним зараз. Під час презентації присутні почули давню і славну  історію Маріуполя.

У публічній розмові своїми спогадами, враженнями та  переживаннями поділилися Нікольченко Юзеф та Фесенко Марина, внутрішньо переміщені з Маріуполя - міста незламності, спротиву, мужності українського народу, символу нелюдської жорстокості російських нападників, руйнувань, величезної кількості жертв серед мирного населення.

Нікольченко Юзеф Мойсейович – доцент кафедри культурології Маріупольського державного університету (м. Київ), Заслужений працівник культури України. Працював на посадах заступника директора з наукової роботи Рівненського обласного краєзнавчого музею, начальника управління культури, начальника археологічної експедиції. Юзеф Мойсейович розповів, як через  освіту країна-окупант  насаджує проросійські погляди і формує повністю  викривлене світосприйняття молоді - учнів, студентів. Значний період історії Маріуполя пов’язаний з часом, коли Україна фактично була колонією російської імперії. Це призвело до фатальних наслідків: нав’язування чужої культури, висування хибних історичних тверджень, спроб знищення  української ідентичності.  Пан Юзеф поділився своїми спогадами про перші дні бомбардувань, як в той час виживали люди; розповів про найстрашніший день 16 березня, коли надпотужна бомба була скинута ворогом на Маріупольський драмтеатр, де переховувалися мирні містяни. Ніхто не вижив… Але не дивлячись ні на що, висловив впевненість в перемозі і вірі, що настане час, коли можна буде повернутися додому  і все відродити.

Фесенко Марина Всеволодівна - куратор культурних проєктів центру підтримки "Я Маріуполь", завідувачка відділу корпоративної роботи Палацу культури "Азовсталь" м. Маріуполь. Марина Всеволодівна поділилася з присутніми своїми спогадами, які хотіла б забути, своїм болем, переживаннями за рідне місто. Вона розповіла як зберегти історичну пам’ять, яка сьогодні пов’язана з великою трагедією, що пережили десятки тисяч маріупольців.

В заході взяв участь Волощук Назар Олександрович - головний спеціаліст управління культури Рівненської ОВА. Він теж поділився спогадами про місто, яке відвідував в 2015 році під час 14-го Всеукраїнського фестивалю сучасної пісні та популярної музики «Червона рута». Пригадав свою зустріч із Ю. Нікольченко якраз біля сумнозвісного драматичного театру. Працював тоді Назар Олександрович у складі журі. Вперше побував у місті ще у 1988 році і розповів свої враження про Маріуполь, про Азовське море.

Зворушив сьогоднішній захід відому рівненську просвітянку Євгенію Гладунову. Вона наголосила, що без сліз слухати сьогоднішні виступи неможливо. Подякувала Ю.Нікольченко за співпрацю із «Просвітою», коли він працював у Рівному на посаді начальника управління культури.

 Насамкінець до слова був запрошений керівник товариства «Я – Маріуполь» Богдан Дужик. Він зазначив, що найголовніше сьогодні, що ми всі українці. Ми мріємо, що переможемо, повернемося додому, і зможемо все відродити.

 В своїх розповідях спікери акцентували увагу на теперішньому стані культурного фронту Маріуполя; супроводжували презентації світлинами про  місто, яке, віримо, стане символом відродження України та побудови нового життя.

Дискусія стала стартом у розробці програми культурної політики в рамках повернення та відродження міста Марії. На події шукали відповіді на питання: яким буде Маріуполь в майбутньому, якою буде пам’ять містян  про оборону, про біль втрат і про радість перемоги, як відроджене місто розповідатиме людям про свою складну історію.