ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "ГОЛОВНІ УБОРИ МЕШКАНЦІВ РІВНЕНЩИНИ".

31 березня 2023

31 березня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Традиційні головні убори мешканців Рівненщини». В основі представленої експозиції – зразки головних уборів першої половини ХХ ст. з фондів РОКМ.

Відкрила захід завідувачка сектором етнографі Тетяна Пархоменко. Пані Тетяна детально розповіла про експонати, які представлені на виставці це – хустки, намітки, шапка-«мегерка»,чепець, а також ілюстрації з альбому художниці Олени Кульчицької, експедиційні замальовки художника РОКМ Віри Герасимчук, фотографії 30-40-х років ХХ ст., вироби з колекції майстра народної творчості Миколи Огородника . Повідала науковиця і про локальні варіанти пов’язування наміток та різноманітних хусток, а також про характерні способи їх декорування.

Родзинкою заходу стали автентичні поліські пісні про хустку у виконанні давніх друзів музею - подружжя Алли та Юрія Ковальчуків. Розповіла пані Алла про шапку-«мегеру», представлену на виставці, яку вони з чоловіком відтворили за зразками кін. ХІХ -поч. ХХ ст.

Цікавими були спогади  подружжя Ковальчуків про використання хусток у щоденному житті не лише жінок, а й чоловіків. Пані Алла пригадувала, що дівчата дарували хустки парубкам, які йшли служити до армії. Іноді такий головний убір одягали і маленьким хлопчикам в холодну погоду.

 До слова була запрошена етнографиня, заслужений працівник культури України Алла Українець. Пані Алла розповіла про намітки та хустки, що були знайдені під час експедицій у різних роках. Продемонструвала також оригінальний спосіб пов’язування найстарішої хустки з Гощанського району, яка була  вишита в одній площині.  Етнографиня згадала про такі головні убори, як чепці. Заміжні жінки, як на приклад, в селах Дроздинь та Старе Село Рокитнівського району,  спочатку намотували волосся на дерев’яний обруч, а потім фіксували його за допомогою  того самого чепця.

Представлена виставка, яку створили працівники сектору етнографії діятиме протягом місяця, під час її експонування будуть проводитися екскурсії та майстер-класи.