У МУЗЕЇ ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ПАТРІАРХА МИСТИСЛАВА (СТЕПАНА СКРИПНИКА)

11 квітня 2023

У Рівненському обласному краєзнавчому музеї 10 квітня 2023 року був проведений захід пам’яті, присвячений 125-річчю від дня народження Мстислава (Степана Скрипника) - українського державного, політичного, громадського і церковного діяча, Патріарха Київського і всієї України, Предстоятеля Української автокефальної православної церкви, Першоієрарха УАПЦ в США, хорунжого Армії УНР.

Директор музею Олександр Булига  наголосив, що саме  10 квітня - це  день, коли народився Святійший Патріарх Мстислав,  племінник (син сестри) Симона Петлюри - Головного отамана військ та Голови Директорії Української Народної Республіки. Олександр Степанович розповів про перебування Степана Скрипника в Рівному.

Ректор духовної семінарії ПЦУ, кандидат богословських наук, Віталій Лотоцький повідав про діяльність Патріарха. Нагадав про наріжний камінь Свято-Покровського собору в Рівному, який в 1990 році заклав Патріарх Мстислав, про його участь у церковному та громадському житті: представляв мирян у єпархіальних радах, був членом Митрополичої ради та ініціатором і головою товариства «Українська школа» в Рівному. Протоієрей Віталій наголосив, що Степан Скрипник – це людина-епоха і заслуговує та такі заходи, урочистості. Також передав присутнім вітання від Керуючого Рівненською єпархією Митрополита Рівненського і Острозького Іларіона.

Захід супроводжувався відеоматеріалами про життя і діяльність Степана Скрипника, підготовленими журналістом Олексієм Бухало. Звучав голос заслуженого артиста України Олексія Заворотнюка з біографічною інформацією про Патріарха Мстислава.

До святкування 125-ої річниці від дня народження Святійшого Патріарха науковцями музею Людмилою Шахматовою і Аллою Українець була підготовлена виставка, де були представленні  фотографії, документи, особисті речі ювіляра.

   З музичним вітанням виступив Назар Волощук - головний спеціаліст Управління культури і туризму Рівненської ОВА, магістр культурології, член Всеукраїнської музичної спілки, член Національної спілки кобзарів України. В пам’ять про Патріарха пан Назар виконав старовинний кант про святого Георгія.

На урочистостях були присутні та виступили історики, музейники, науковці, краєзнавці, громадські діячі:

  • Руслана Давидюк – доктор історичних наук, професор Рівненського державного гуманітарного університету;
  • Любов Галуха – кандидат історичних наук, доцент, професор кафедри історії України Рівненського державного гуманітарного університету;
  • Тетяна Редюк – просвітянка, громадська діячка;
  • Микола Вельгус – член Народного Руху України;
  • Сергій Лейчук – громадський діяч;
  • Микола Федоришин – т.в.о.завсектору «Музей Уласа Самчука».

Говорили на зустрічі  про відомі і маловідомі сторінки біографіїі Владики, його перебування і діяльність у Рівному,   про вшанування пам’яті Святійшого Патріарха. У 1941 році він очолював організацію допомоги та милосердя під назвою Український допоміжний комітет. 1 вересня того ж року в Рівному відбулося перше засідання Української ради довір'я на Волині — громадського органу самоуправління на чолі з Степаном Скрипником. Перший Патріарх Української Автокефальної Православної Церкви Мстислав  намагався об'єднати життя українського православ'я як в Україні, так і за кордоном.  Присутні висловили думку про необхідність встановлення пам’ятника Патріарху в Рівному.

 

 

Тетяна Каук - ст. науковий співробітник відділу

маркетингу, розвитку та комунікацій

Рівненського обласного краєзнавчого музею