ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "ТРІУМФ ЛЮДИНИ.МЕШКАНЦІ УКРАНИ,ЯКІ ПРОЙШЛИ НАЦИСТСЬКІ КОНЦТАБОРИ"

11 квітня 2023

11 квітня 2023 року – до Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських концтаборів, в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори», сформованої із банерів, розроблених Українським Інститутом Національної Пам’яті та доповненої предметним рядом, підготованим співробітниками відділу історії.

Захід розпочав директор РОКМ Олександр Булига. Олександр Степанович зазначив – через концтабори під час Другої світової війни пройшла величезна кількість людей різних національностей і ми повинні регулярно згадувати про їх страждання і подвиг спротиву системі знищення, аби ніколи більше не допустити повторення нічого подібного.

Старша наукова співробітниця відділу історії Наталія Гавриш розповіла присутнім про історію створення та жахливі особливості функціонування концентраційних таборів нацистів. Наталія Мирославівна звернула увагу слухачів на ті нелюдські випробування, що випадали на долі бранців, особливо підкресливши приклади Дарії Гнатківської – української націоналістки та Віри Франко, онучки Івана Франка, котрі були ув’язнені у концтаборі Равенсбрюк.  Крім того, вона ознайомила гостей заходу із невеличкою експозицією, створеною відділом історії для доповнення банерної виставки. Предметний ряд містить речі та документи радянських військовополонених, котрі пройшли через табір смерті Шталаг, що знаходився у Рівному.

Наукова співробітниця сектору збереження культурної спадщини Наталія Марчук детальніше розповіла про расову теорію нацистів та принцип «розлюднення» людей, котрих ті вважали неповноцінними. Наталія Володимирівна підкреслила – саме це стало ідеологічною основою для появи жахливого явища нацистських концтаборів і схожу пропагандистську тактику сьогодні рашисти застосовують проти українського народу. Крім того, вона познайомила присутніх з трьома дивовижними історіями видатних людей, котрим вдалося вийти з концентраційних таборів живими. Це були українці Микола Порик (втік із концтабору Бомон, став героєм французького Руху Опору, загинув на території Франції), Віктор Чукарін (пережив ув’язнення у Зандбостелі, після звільнення зміг стати багаторазовим олімпійським чемпіоном зі спортивної гімнастики) та єврей – відомий на весь світ психіатр і філософ Віктор Франкл, котрий спромігся вижити у Освенцімі.

Завершив відкриття своїм виступом т. в. о. завідуючого сектором «Літературний музей Уласа Самчука», Заслужений працівник культури України Микола Федоришин. Він розповів історію свого діда, котрий також як військовополонений побував у концтаборі Шталаг, проте зміг вийти із нього живим. Крім того, згадав про свого онука, що героїчно обороняв Україну в складі «Азову» до взяття в полон окупантами, котрі помістили його в один з власних таборів – не набагато кращих за нацистські, адже саме у нацистів російські вбивці сьогодні беруть приклад. Микола Васильович, а разом з ним і всі присутні, висловили щире сподівання на якнайшвидше звільнення молодого українського героя.