У КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДБУЛАСЯ ЛЕКЦІЯ НА ТЕМУ: "РОЗСТРІЛИ СПІВРОБІТНИКАМИ НКВС ПОЛІТВ'ЯЗНІВ РІВНЕНЩИНИ НА ПОЧАТКУ НІМЕЦЬКО-РАДЯНСЬКОЇ ВІЙНИ"

23 червня 2023

22 червня в конференц-залі Рівненського обласного краєзнавчого музею старша наукова співробітниця відділу історії Наталія Гавриш провела лекцію на тему «Розстріли співробітниками НКВС політв’язнів Рівненщини на початку німецько-радянської війни».

Директор музею Олександр Булига зазначив,  що сьогодні в Україні -  День скорботи   і вшанування пам'яті жертв війни. Відзначається щорічно 22 червня у день початку німецько-радянської війни, яка забрала життя кожного п’ятого українця. Представив лекторку – старшу наукову співробітницю відділу історії РОКМ Наталію Гавриш, яка науково і документовано висвітлила тему «Розстріли співробітниками НКВС політв’язнів Рівненщини на початку німецько-радянської війни».

Пані Наталія, спираючись на архівні документи, публікації, дослідження, друковані видання розповіла про події 82-річної давнини:  кількість, контингент в'язнів в тюрмах, їх долю, масові розстріли політв'язнів в тюрмах Рівненщини співробітниками НКВС. Зокрема, про розстріли в тюрмах міст Дубно, Острога, Рівного, Сарн. На 10 червня 1941 р. у тюрмах УНКВС по Рівненській області утримувалось 1687 в’язнів, з них у тюрмах м. Рівне – 896, у тюрмі  м. Дубно – 738, у тюрмі  м. Острог – понад 70. Найбільш масовими були розстріли в Дубенській тюрмі. Вдень 24 червня 1941року з тюрми Дубно до Рівного було евакуйовано 250 чоловік,    177 – було відпущено, а пізно ввечері знищено близько 200 чоловік. Врятувалися близько 70-80 чоловік. Загрозлива ситуація склалася і в Острозькій в'язниці. В'язнів спочатку евакуювали до Славути, проте багатьох було залишено під замком. Вони були ліквідовані співробітниками НКВС в ніч з 26 на 27 червня 1941 року. Прізвища страчених віднайти не вдалось, бо особові справи їх були спалені.

Лекторка повідала присутнім і про моторошні свідчення врятованих із тюремних застінок. Серед них Олексій Сацюк із Млинівщини, український письменник, який до вересня 1942 року був головою Дубенської окружної управи. Про жахливі знущання і розстріли, вчинені опричниками НКВС у Дубенській в'язниці Олексій Сацюк згодом розповів у своїй книзі «Смертоносці». Він звинувачував у розстрілах Якова Винокура.

Дивом врятувалася від загибелі у Дубенській в'язниці молода дівчина Валентина Петренко. Вже будучи в еміграції, надрукувала у виданні «Наша боротьба» свої спогади про події того часу. Життя їй врятували тіла розстріляних, що її прикрили, сама ж була 6 разів пораненою від пострілів і 2 рази від удару багнетом, дивом вижила.

На заході були присутні історики, дослідники, музейники, гості міста, яких не залишила байдужим запропонована тема. Доповнив лекцію Наталії Мирославівни про події 1941 року в місті Острозі  Микола Бендюк - мистецтвознавець, краєзнавець, історик, автор численних наукових праць, реставратор ікон.

Віктор Гвоздинський - відомий живописець, графік, громадський діяч, член Національної спілки художників України виступив з пропозицією – написати звернення до влади міста про  облаштування на місці Рівненської в'язниці, де зараз працює розважальний центр, музей тюрми.  Пропозицію підтримали усі присутні.

Насамкінець заходу, Олександр Булига, подякував за змістовну лекцію і висловив сподівання, що  такі заходи потрібно проводити й надалі.