ЗУСТРІЧ З КРАЄЗНАВИЦЕЮ ГАЛИНОЮ ДАНИЛЬЧУК "ПІЗНАЄМО ІСТОРІЮ МІСТА ЗА СПОГАДАМИ РІВНЯН"

12 липня 2023

12 липня 2023 року в актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулася зустріч із Галиною Данильчук – багаторічною співробітницею музею, добре відомою серед містян дослідницею історії Рівного. Тривала та кропітка праця пані Галини зі збору матеріалів про рівненську минувшину знайшла своє відображення у двох книгах її авторства під спільною назвою «Рівне у долях його мешканців», а також – у цілій серії краєзнавчих публікацій на сторінках місцевої преси. Тож сьогодні в музеї зібралося багато охочих почути від пані Галини про її найновіші напрацювання у справі вивчення минувшини нашого міста.

Директор музею Олександр Булига тепло привітав гостей заходу зі сьогоднішнім святом Петра і Павла та запросив до слова Галину Данильчук під загальні гучні оплески.

Пані Галина подякувала усім рівнянам, старожилам, які охоче ділилися з нею спогадами про минуле своїх родин та історію Рівного. За довгі роки інтерв’ювання місцевих довгожителів, людей із вражаючими долями, пані Галині вдалося зібрати величезнй масив безцінної інформації про історію нашого міста. Записана на папері, аудіо- та відеоносіях, збережена у формі світлин - ця інформація зберігатиме пам’ять про рівненську старовину для багатьох наступних поколінь.

Кількість фотографій, що були зібрані Галиною Федорівною, сягає близько 15 тисяч. Невеличкою частиною цієї колеції вона з радістю поділилася із присутніми на заході, детально розповідаючи історію автора кожного із представлених фото.

Галина Данильчук розповіла гостям музею захоплюючи історії рівнян із дійсно вражаючими долями. Мова йшла, зокрема, про талановитого вчителя, художника-різьбяра, співака та автора пісень Лева Ільчука, колишню головну лікарку Станції переливання крові Галину Борецьку, уроженку Обарова, що прожила уже майже 100 років, із яких 10 мужньо зносила ув’язнення в радянських таборах Килину Боярську, поетесу і театральну діячку, засновницю літературного об’єднання «Поетарх» Тетяну Горбукову, останнього настоятеля Свято-Воскресенського собору до його закриття комуністами Григорія Коршуна, учасника орекстру Війська Польського під час Другої світової війни Павла Козака, колишню солітстку Заслуженого самодіяльного ансамблю танцю України "Полісянка" Наталію Каманіну та багатьох інших.  У ході розповіді було продемонстровано унікальні та цікаві світлини найрізноманітніших куточків Рівного, сцен із життя його мешканців, що показують нам історію міста з нового, вражаючого ракурсу.

В кінці своєї розповіді Галина Федорівна висловила окрему вдячність співробітникам та керівництву рівненських архівів, директорці Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки Влентині Ярощук за надану допомогу у зборі інфомації.

Гості заходу, в свою чергу, віддячили пані Галині довгими та гучними оплесками. Багато присутніх підходили, щоб подякувати особисто, задати питання, запропонувати допомогу в подальшій роботі.