МУЗЕЮ ПОДАРУВАЛИ ЦИФРОВИЙ ВАРІАНТ КНИГИ ПРО ІСТОРІЮ ЄВРЕЙСЬКОЇ РОДИНИ ІЗ ДУБНО ТА ФОТОГРАФІЇ

18 липня 2023

18 липня 2023 року до Рівненського обласного краєзнавчого музею завітали дубенчанка, краєзнавиця Ерна Шевчук та дослідниця, ветеран музейної роботи Валентина Данілічева.

Пані Ерна та пані Валентина передали до фондів РОКМ цифровий варіант книги громадянина Ізраїлю Баруха-Керена Цві «Про родовід». У цьому захоплюючому дослідженні автор розповідає історію своєї родини, тісно пов’язану з містом Дубно. Також музею було подаровано фото, зроблені у 1925 та 1947 роках.

Родина Баруха-Керена Цві мешкала в Дубно протягом першої половини ХХ століття. Частина його сім’ї трагічно загинула під час Голокосту, частина – емігрувала. Бажання дізнатися більше про минуле своєї рідні привело громадянина Ізраїлю до України, а проведена дослідницька робота завершилася публікацією у 2021 році цікавої та змістовної книги. Її оцифрований примірник тепер зберігатиметься і в нашому музеї.

Особливу увагу в дослідженні приділено історії тітки Баруха-Керена – Рози Ліпін, яка стала жертвою Голокосту в Дубно. Барухом-Кереном разом з іншими нащадками пані Рози було облаштовано та наповнено обладнанням  палату в Дубенському пологовому будинку, названу на її честь «палатою Рози». Всесвітній комітет вихідців з Дубна в Ізраїлі регулярно проводить у місті заходи і жертвує кошти для увіковічнення пам’яті Розі Ліпін.

Працівники Рівненського обласного краєзнавчого музею з гордістю зберігатимуть передану нам частинку пам’яті про минуле єврейської громади Рівненщини, завжди готові долучитись до увіковічнення та дослідження долі жертв трагедії Голокосту.