ТВОРЧА ЗУСТРІЧ З АНДРІЄМ ПАСТУШЕНКОМ "ДАРУЮ МУЗЕЮ КНИГИ"

18 липня 2023

18 липня 2023 року в актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулася творча зустріч з відомим рівненським поетом, композитором, фольклористом, заслуженим працівником культури України, професором кафедри хорового диригування РДГУ, головою Рівненського обласного відділення Національної всеукраїнської музичної спілки Андрієм Пастушенком.
Розпочав захід директор музею Олександр Булига. Він представив Андрія Семеновича і сказав, що це досить відома в Рівному людина і, мабуть, серед інтелегенції немає нікого, хто б його не знав. Олександр Степанович надав слово пану Андрію.
Автор розповів, що свою трудову діяльність розпочав у 1978 р. викладачем Корнинської музичної школи, де створив зразковий фольклорний ансамбль «Устонька». З 1983 р. – викладач у Рівненському державному педінституті і керівник народного фольклорного ансамблю «Живограй» (більше 30 років). В 1989 році композитор перший в області видав збірку повстанських пісень «Ми йдем до бою». За роки творчої діяльності Пастушенко видав понад 50 книг. На честь свого ювілею в 2022 році було видано три томи музичних творів під назвою «Народе! Тобі моя пісня!». До них увійшло понад 500 пісень. На сьогоднішній зустрічі пан Андрій дарує музею 15 книг.
На презентації виступила Голова Рівненського об'єднання товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка Катерина Сичик. Вона подякувала авторові за те, що він своєю творчістю зберігає і популяризує українську пісню та українську культуру.
Петро Подолець, голова Рівненського обласного осередку Національної Спілки художників України, подякував за запрошення на цей захід і висловив сподівання, що величезна праця митця буде оцінена належним чином.
До слова долучився Голова Рівненської обласної організації Національної Спілки журналістів Дмитро Тарасюк. Він побажав побажав авторові здоров'я і натхнення в подальшій творчій діяльності.
До теплих привітань приєдналася Валентина Люліч – виконувачка обов’язків голови Рівненського обласного відділення Національної спілки письменників України. Вона сказала, що завдяки таким людям рухається прогрес, рухається вперед наша країна.
Ярослав Ковальчук – голова культурно-просвітницького центру ім. О. Сосновського, відзначив, що музею дуже пощастило отримати чудові книги, що займуть достойне місце в музейній колекції.
Микола Федоришин – т.в.о. завідуючого Літературним музеєм У.Самчука, заслужений працівник культури України наголосив, що герой нашого заходу потужний композитор, музикант і активний громадсько-культурний діяч. Він робить титанічний внесок у розвиток музичного мистецтва.
До привітань Андрію Семеновичу долучилася і представниця молодого покоління музикантів Юлія Кузьмич. Вона наголосила – таких талановитих, щирих і доброзичливих людей як пан Андрій дуже мало. Мисткиня неймовірно вдячна, що доля подарувала їй можливість бути особисто знайомою з метром.
Протягом зустрічі також лунали пісні Андрія Пастушенка на патріотичну тематику – «Разом», «Небесна сотня», «Перемога» та інші.
Директор РОКМ Олександр Булига подякував Андрію Семеновичу за зроблений ним для музею розкішний подарунок. Відзначив, що надзвичайно приємно було бачити на сьогоднішньому заході представників численних творчих спілок і просто людей, не байдужих до музики. Олександр Степанович сказав, що двері нашого закладу завжди відчинені для поціновувачів мистецтва.