ЛІТЕРАТУРНО-МУЗИЧНА КОМПОЗИЦІЯ "ОЛЕНА ТЕЛІГА: "НЕ ТРЕБА СЛІВ! ХАЙ БУДЕ ТІЛЬКИ ДІЛО!"

21 липня 2023

21 липня 2023 року в Літературному музеї Уласа Самчука, відділі РОКМ, відбулася Літературно-музична композиція «Олена ТЕЛІГА: «Не треба слів! Хай буде тільки діло!». Захід було проведено з нагоди 117 річниці від дня народження української поетеси, публіцистки, літературної критикині, діячки ОУН. Подія розпочалася із покладання квітів біля меморіальної дошки О. Телізі на вулиці Соборній.
На заході зібралися краєзнавці, письменники, поети, науковці, музейники – всі ті, кому не байдужа доля, літературна і політична діяльність Олени Теліги. Модераторами свята виступили М. Федоришин та О. Панасюк.
На початку, у виконанні Валентини Люліч, прозвучала пісня «Засудженим».
Микола Федоришин – т. в. о. завідувача Літературним музеєм Уласа Самчука, культуролог, дослідник історії Волині, заслужений працівник культури України, привітав усіх, хто зібрався в музеї вшанувати пам’ять про Олену Телігу. Микола Васильович відмітив, що співорганізаторами заходу виступили:
- Рівненська обласна організація Національної спілки письменників України
- Рівненська обласне відділення Національної музичної спілки (секція бардів та співаної поезії)
- Клуб авторської пісні та співаної поезії «BAKinБАРД»
- Товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка
- Всеукраїнське жіноче товариство імені Олени Теліги
Олена Панасюк – старший науковий співробітник Літературного музею Уласа Самчука коротко розповіла про трагічну і швидкоплинну долю О. Теліги – талановитої української поетеси, борця за самостійну Україну. В Організації українських націоналістів вона тісно співпрацювала з Олегом Ольжичем і Уласом Самчуком. О. Панасюк разом з М. Федоришиним запропонували присутнім імпровізовану сценку знайомства Олени Теліги з волинським Гомером ХХ століття.
На літературно-музичній композиції була присутня завідувачка бібліотеки Рівненського ліцею ч. 20 Лідія Загнойко. Вона зазначила, що сьогодні тут зібралася рівненська культурна еліта, щоб вшанувати світлу пам’ять талановитої поетеси. Пані Лідія подарувала гостям вірші О. Теліги «Поворот» та «Життя».
Прийшов віддати шану Олені Телізі головний спеціаліст Управління культури і туризму Рівненської ОВА, магістр культурології, член Всеукраїнської музичної спілки, член Національної спілки кобзарів України, просвітянин Назар Волощук. Назар Олександрович закцентував, що Олену Шовгенів (Телігу) й Михайла Телігу об’єднала любов до музики та України. Познайомилися вони на одному зі студентських концертів: Олена допомагала з організацією, а Михайло того вечора грав на бандурі та співав думи. Пан Назар також заспівав гостям українську патріотичну пісню «Ми гайдамаки».
Гостем заходу був рівненський художник-карикатурист, фронтмен гурту "OТ VINTA" Юрій Журавель. В своїй книзі «Знай наших» пан Юрій описав яскраву подію з життя О. Теліги, коли вона гнівно виступила проти тих, хто глузував з української мови… Зараз готується другий том цієї книги про наших видатних земляків.
Валентина Люліч – членкиня Національної спілки письменників України та Національної всеукраїнської музичної спілки, очільниця Українського клубу авторської пісні та співаної поезії, бардеса розповіла про київський період життя О. Теліги. Сказала, що він є прикладом, як мають працювати справжні патріоти. О. Теліга першою створила і очолила спілку письменників України. У виконання пані Валентини, гості свята, з приємністю прослухали ліричний романс «Махнуть рукою».
Перед гостями свята виступила Тамара Бацмай – рівненська поетеса, волонтерка, членкиня Національної спілки журналістів України, обласної організації Спілки письменників України, одна з організаторів Всеукраїнського фестивалю авторської пісні та співаної поезії «Словоспів». Пані Тамара декламувала вірші О. Теліги.
Валентина Слуквіна - лікар-стоматолог за фахом, а за покликом душі – людина, яка понад усе любить пісню виконала твір «Сьогодні кожен крок хотів би бути вальсом» на слова О. Теліги.
Долучилася до виступів і Олександра Комісарова. Вона відмітила, що надзвичайно приємно бути серед тих людей, хто наслідує неймовірну жінку О. Телігу. І також подарувала присутнім її вірш.
Завітала на зустріч Тетяна Леус – композиторка, піснярка, педагог, музика і пісні якої часто звучать на міських сценах. У її виконанні прозвучала пісня «Ох, чому» на слова О. Теліги.
Лунала на святі і прем’єра пісні Олександра Крівохижа «Моя душа».
Долучився до слова історик Олександр Крупка. Він запропонував гостям заходу вірш О. Теліги «Літо», в якому є все, що характеризує життєву програму Олени. Пан Олександр відзначив, що це жінка з високою культурою думки, яка понад усе любила життя та Україну.
Голова Рівненського об'єднання товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка Катерина Сичик подарувала музею набір патріотичних листівок та відмітила, що такі постаті як Олена Теліга кличуть нас і сьогодні не дрімати, прокидатися, любити свою землю, Україну, так, як робила це вона. Пані Катерина висловила ідею – розпочати процедуру присвоєння рівненському ліцею ч. 20 ім’я Олени Теліги.
Зустріч відбулася в теплій, щирій, невимушеній атмосфері, звучало багато музичних композицій, декламувалися вірші.