ВИСТАВКА РОБІТ ФОТОГРАФІВ З УКРАЇНИ ТА РІЗНИХ КРАЇН СВІТУ ВІДКРИЛАСЯ У РОКМ

26 липня 2023

25 липня 2023 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки робіт фотографів з України та інших країн світу «HOPE (НАДІЯ)». На ній представлено світлини 8 відомих українських фотомитців (Олександра Харвата, Юрія Вереса, Ніка Тимченка, Ігоря Жолобака, Олександра Шевченко, Олени Долженко, Володимира Оглобліна, Павла Петрова), а також їхніх колег із Греції, Іспанії, Італії, Кореї, Китаю, Люксембурга, Польщі, США, Франції і Хорватії.

Захід розпочав директор РОКМ Олександр Булига. Він тепло привітав усіх присутніх та розповів, що виставку вже було представлено в Іспанії та Польщі. Проте вперше експонуватиметься вона саме в Рівненському обласному краєзнавчому музеї, чого вдалося досягнути завдяки одному з її авторів, знаному українському фотографу Олександру Харвату, якого Олександр Степанович із приємністю запросив до слова.

Олександр Харват – член правління Національної Спілки фотохудожників України, заслужений художник Міжнародної Федерації фотомистецтва (FIAP), зазначив, що ця виставка підкреслює ті широкі можливості спілкування зі світом, які дарує всім нам фотографія. Її було створено за сприяння та фінансової допомоги відомого південнокорейського фотографа Poung Young Kwak. Обговорюючи із друзями з Південної Кореї організаційні питання, Олександр Харват та його українські колеги наполягли, що їх світлини будуть присвячені наслідкам російської агресії в Україні – пріоритетній темі для кожного вітчизняного митця сьогодні. В той же час тематика робіт іноземних фотографів демонструє мирне життя у їх рідних країнах. Саме цей контраст між війною та миром повною мірою розкриває зміст назви виставки – «НАДІЯ», підкреслюючи сподівання кожного з нас на те, що мир скоро настане й на нашій рідній землі.

Гості заходу переглянули відеозвернення південнокорейського фотографа Poung Young Kwak та його колег, записане ними на честь відкриття виставки. У зверненні зазначалося, що це честь – працювати із талановитими фотографами і просто друзями з України, мати можливість зробити внесок у їх боротьбу. Пролунали побажання успішної роботи виставки. Також пан Poung Young Kwak  передав для сьогоднішнього дня цікаві експонати –  прапор Південної Кореї та український прапор, підписаний особисто президентом FIAP і усіма фотографами, чиї роботи нині було представлено.

Депутатка Рівненської Обласної Ради, голова постійної комісії РОР із питань  гуманітарної політики Алла Черній також була присутня на відкритті. Алла Леонідівна тільки нещодавно повернулася з Південної Кореї, де у складі української делегації перебувала із гуманітарною місією. Вона відмітила, що Південна Корея належить до тих держав, які допомагають Україні не лише словом, але й ділом. І відкриття виставки «HOPE» за сприяння наших південнокорейських друзів – чудове підтвердження цього факту. Пані Алла висловила сподівання на поглиблення українсько-корейської співпраці у контексті культурних кейсів та на подальшу плідну роботу талановитих українських фотографів, зокрема – Олександра Харвата.

Олександр Жовтенко, кандидат політичних наук, доцент Національного Університету «Острозька Академія» нагадав, що ми сьогодні живемо не лише в умовах російської збройної агресії, але й гібридної війни, яка розпочалася задовго до вторгнення ворожої армії. Вагому роль у такій війні відіграють культура та м’яка сила. І саме завдяки таким проєктам, як виставка, організована українськими фотографами і їх іноземних колегами, Україна демонструє, що може не лише оборонятися на гібридному фронті, а й завдавати успішних ударів у відповідь. 

Рівненський бард Олександр Кривохиж виконав для присутніх патріотичну пісню на слова молодого поета Юрія Матвійчука «Серед гаїв заквітчаних і трав…»

Ініціатор створення Львівського фотомузею, колекціонер і фотограф Роман Метельский підкреслив, що дві найстрашніші для України втрати у цій війні – це наші люди та наша культурна спадщина. Адже ці втрати, на превеликий жаль, уже ніколи не повернеш. Проте завдяки фотографам, котрі прикладають зусилля для фіксації наших пам’яток у всій їх неповторній красі, розповсюджують цифрову пам’ять про культуру, продовжує жити надія на те, що ніякі втрати не заберуть у нас щасливої посмішки після довгоочікуваної Перемоги. Крім того, пан Роман запросив присутніх до Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки, де завтра планується відкриття виставки, присвяченої Михайлові Грушевському та його доньці.

Також присутня на відкритті директорка РОУНБ Валентина Ярощук додала, що завтра у бібліотеці представлять ще одну виставку – відомого українського художника і поета Анатолія Кічинського. Пані Валентина сказала, що буде надзвичайно рада завтра бачити всіх на перелічених заходах. А також – подякувала Олександру Харвату та співробітникам РОКМ за чудову нагоду долучитися до фотомистецтва.

По завершенню відкриття учасники зробили спільне фото.

Виставка експонуватиметься у Рівненському обласному краєзнавчому музеї протягом місяця.