У КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДКРИЛАСЯ БЛАГОДІЙНА ВИСТАВКА СВІТЛИН ЕДУАРДА КРИЖАНІВСЬКОГО «КВІТИ ВІЙНИ»

27 липня 2023

27 липня 2023 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття благодійної виставки робіт українського репортажного фотографа Едуарда Крижанівського «Квіти війни». В експозиції представлено вражаючі кадри, які передають миті бойової роботи українських артилеристів. Світлини зроблені за допомогою “Ukrainian Witness” під час робочої поїздки на Бахмутський напрямок. Фотографу вдалося зафіксувати роботу самохідних гармат «Піон» 43-ї окремої артилерійської бригади ім. гетьмана Тараса Трясила. Виставку доповнено тематичним предметним рядом із фондів РОКМ.

Директор музею Олександр Булига звернувся до присутніх зі вступним словом. Олександр Степанович зазначив – сьогодні в Україні відзначається День медичного працівника, тому надзвичайно символічно, що виставка, яка нині відкривається, є благодійною та має за мету саме збір коштів для допомоги українським військовим парамедикам.

Заступниця директора РОКМ із розвитку та впровадження цифрових технологій Тетяна Самсонюк, зусиллями якої здійснювалася успішна комунікація між авторами проєкту та музеєм, додала – праця фотографів, котрі фіксують стан справ на передовій, є важливим вкладом у збереження пам’яті про складний і трагічний період нашої боротьби за Свободу.

Завідувачка сектору мистецтв Рівненського обласного краєзнавчого музею Тетяна Міненко висловила своє захоплення тим, що українські артилерійські установки з милозвучною квітковою назвою «Піон» завдають страшних, непоправних втрат ворогові. Сувора і сильна краса цих «квітів», вдало передана Едуардом Крижанівським у своїх роботах, допомагає підтримувати бойових дух нашої армії та всього українського суспільства.

До слова запросили волонтерку Жіночого ветеранського руху Veteranka Адріанну Мацьків, яка сприяла проведенню благодійної виставки «Квіти війни» у Києві та Рівному, здійснює збір коштів на допомогу військовим парамедикам у межах цього проєкту. Адріанна розповіла, що назва та ідея виставки з’явилася у неї в голові спонтанно – одразу, як тільки вона побачила фотографії Едуарда Крижанівського. Головна мета – показати не лише страх і відчай цієї війни, але й підкреслити інший її важливий аспект – силу та хоробрість українських захисників. Можливість бачити наших воїнів, які мужньо б’ються, не просять і не дають пощади, заспокоює та мотивує допомагати їм усіма можливими способами. Відвідувачі виставки мають змогу придбати листівки з фотографіями, зробленими Едуардом Крижанівським, за донат, кошти від якого будуть спрямовані на потреби військових парамедиків. Таким чином вдалося зібрати уже близького 1 мільйона гривень.

Автор світлин, репортажний фотограф Едуард Крижанівський погодився з пані Андріаною – показати незламність наших воїнів, донести до всіх їхню здатність чинити опір будь-якому ворогу, дійсно було його головною метою. Різні роботи Едуарда раніше представлялися і в Нью-Йорку, і в Чехії, і в Новій Зеландії, проте це – його перша авторська виставка і перший досвід співпраці з музеями. Фотограф висловив сподівання, що подібні спільні проєкти створюватимуться і в майбутньому, адже це величезна щастя – мати змогу приносити користь Україні своєю працею.

Знаний рівненський фотограф, керівник фотогуртка клубу «Меридіан» Олексій Потянок, надзвичайно позитивно відгукнувся про представлені світлини свого колеги. Він підкреслив, що для того, аби знімати на передовій – потрібно отримати спеціальні дозволи, а головне – мати неабиякі вміння та сміливість. Тому колосальна робота, здійснена Едуардом Крижанівським для фіксації військоих буднів українських артилеристів, заслуговує особливої пошани.

Гості заходу переглянули підготований відеоряд із вражаючими митями бойової роботи артилерії ЗСУ. А також – отримали змогу долучитися до мистецтва музики й поезії. Рівненська поетеса, членкиня Національної спілки журналістів України та обласної організації Спілки письменників України Тамара Бацмай зачитала свої вірші: «Птахи не знали, що війна» та «О Боже, змилуйся над нами!». Учасниця Клубу авторської пісні та співаної поезії Валентина Слуквіна виконала пісню «Грій, буржуйка!», кожен рядок якої сповнений теплими словами підтримки українських захисників.

По завершенню відкриття, автори проєкту «Квіти війни» та музейники обмінялися словами щирої вдячності одне-одному за цю вдалу спільну колаборацію, результатом якої стало створення виставки. І Едуард Крижанівський, і керівництво музею впевнені – ця приємна та корисна співпраця буде далеко не останньою.