У КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДКРИЛАСЯ ВИСТАВКА ХУДОЖНІХ РОБІТ МАРИНИ МАСЛОВСЬКОЇ «ЄДИНА УКРАЇНА»

28 липня 2023

28 липня 2023 року в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відкрилася персональна виставка художних робіт майстрині петриківського розпису в 4 поколінні, випускниці Дніпропетровського фахового мистецько-художнього коледжу культури, Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, Інституту дизайну та реклами, учасниці більш ніж 50 виставок та майстер-класів з петриківського розпису Марини Масловської.

Директор музею Олександр Булига відзначив, що відкриття виставки під назвою «Єдина Україна», на якій представлено 26 картин , виконаних у техніці петриківського розпису із зображеннями обрисів областей України у їх традиційних кольорах та загальна карта України, приурочене до сьогоднішнього свята – Дня Української Державності. Тому дуже символічно буде розпочати цей захід саме із державного гімну у виконанні головного спеціаліста Управління культури і туризму Рівненської ОВА, магістра культурології, члена Всеукраїнської музичної спілки та Національної спілки кобзарів України Назара Волощука.

Назар Олександрович додав – дуже шкода, що на сьогодні офіційно затверджено лише один куплет та приспів нашого славня, хоча насправді головна для кожного українця пісня є значно довшою. Після чого виконав для присутніх версію гімну України із чотирма куплетами.

Завідувачка сектору мистецтв Рівненського обласного краєзнавчого музею Тетяна Міненко зауважила, що відкриття виставки картин, на яких стилістичне відображення кожної області увінчане прекрасними, життєствердними квітами, відображає здатність українців пережити будь-яке горе, продовжувати боротися і сподіватися. А назва «Єдина Україна» демонструє незаперечний факт – ніхто не зможе розділити нашу країну ні ззовні, ні зсередини.

Авторка представлених картин пані Марина Масловська розповіла, що від самого початку роботи над виставкою її головною ідеєю була демонстрація єдності України, адже після 24 лютого наш народ згуртувався так міцно, як ніколи раніше. В той же час унікальність кожної області передана за допомогою кольорової гами окремих картин – для кожної картини підбиралися ті кольори, які містяться саме на гербі цієї області. Художниця також проводить благодійну діяльність – організовує безкоштовні майстер-класи із петриківського розпису для онкохворих. А 2 серпня, на День міста Дубно, планує відкриття ще однієї своєї виставки – «Хай квітне Україна», на яку також із радістю всіх запрошує.

Мама Марини Масловської пані Світлана сказала, що її донька гарно малювала і хотіла стати художницею ще з дитинства. Тому рішення Марини після 9 класу подати документи до художнього коледжу повністю підтримала і зовсім не жалкує про їх спільний вибір.

Голова Рівненського обласного об'єднання Всеукраїнського товариства "Просвіта" імені Тараса Шевченка та директор Рівненського інституту КУП НАН України Іван Вєтров відзначив талант майстрині. Іван Васильович Висловив своє захоплення виставкою, відмітив, що ідея художніх робіт надзвичайно цікава, а виконання заворожує своєю красою.

Ветеран Збройних Сил України, колишній військовий кореспондент, а нині – постійний автор газети «7 днів» Володимир Коваль-П’янков, подарував пані Марині букет квітів та процитував для присутніх патріотичний вірш «За Перемогу молимо ми Бога!»

Викладач НУВГП, історик і краєзнавець Віктор Гром надзвичайно позитивно відгукнувся про виставку. Сказав – художні роботи пані Марини настільки сильно сповнюють оптимізмом і енергією, що він  прийде до музею ще не один раз, аби на них помилуватися і обов’язково приведе сюди своїх студентів.

Директорка Рівненської Обласної Універсальної Наукової Бібліотеки Валентина Ярощук зауважила, що петриківський розпис – важлива ознака, яка вирізняє саме українське мистецтво з-поміж інших. Саме тому Валентина Петрівна не могла відмовити собі у задоволенні прийти і поглянути на роботи майстрині цієї унікальної техніки аж у 4 поколінні.

Присутні охоче задавали пані Марині багато запитань про петриківський розпис та її особистий стиль створення картин, а вона із задоволенням відповідала кожному, хто хотів щось дізнатися. Також Марина Масловська подарувала музею унікальний авторський календар, зроблений на основі представлених на виставці робіт.

На завершення заходу Назар Волощук виконав для присутніх надзвичайно значиму у ці дні пісню «Ой у лузі червона калина», а відомий фотограф Олександр Харват зробив спільне панорамне фото усіх учасників сьогоднішньої події.