ВИСТАВКА «МИКОЛА ГОДУН. ГРАНІ ТВОРЧОСТІ». ВІДКРИЛАСЯ У КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ

1 серпня 2023

1 серпня 2023 року у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки картин «Микола Годун. Грані творчості», приуроченої до 70-річчя від дня народження Миколи Годуна (1953-2016) – українського художника-живописця, пейзажиста, члена Національної Спілки Художників України, лауреата Міської мистецької премії імені Георгія Косміаді 2014 року, Почесного музейника України. Представлено понад 20 картин Миколи Петровича, які є частиною колекції Рівненського обласного краєзнавчого музею та приватних художніх збірок Василя Наумця, Петра Подольця, Олександра Самчука.

Директор РОКМ Олександр Булига звернувся до присутніх із вітальним словом. Він зазначив, що Микола Годун – людина яку знають в Рівному, Україні та поза її межами. На жаль, митця більше немає з нами. Проте завдяки людям які зібралися сьогодні, щоб згадати про нього, із творчістю та непересічним життєвим шляхом Миколи Петровича познайомляться нові покоління рівнян.

Художник, скульптор, голова Рівненського обласного осередку Національної Спілки Художників України Петро Подолець із сумом констатував – сьогодні Миколі Годуну могло виповнитися 70 років. Микола Петрович прожив насичене життя, сповнене плідної творчої роботи, співпраці з багатьма видатними митцями України, його картини зберігаються у колекціях таких іменитих художників як Борис Рєзнік, Віктор Гвоздинський та у інших небайдужих до мистецтва людей.

Микола Бендюк – мистецтвознавець, краєзнавець, історик, реставратор ікон, поділився спогадами про життєлюбство, динамічний стиль творчості Миколи Петровича. Він наголосив, що Микола Годун – достойний та різноманітний митець, однозначно вартий того, щоб говорити про нього і представляти його роботи.

Віктор Гвоздинський - відомий живописець, графік, громадський діяч, член Національної спілки художників України додав, що Микола Годун усе життя присвятив мистецтву. Перейняв у своїх одеських та рівненських вчителів найкращі творчі риси, багато подорожував, відображаючи кожне місце, де встиг побувати, на чудових картинах, провадив активну громадську діяльність – брав участь у створенні картинних галерей у Бабині, Сарнах, Нетішині.

Авторка проєкту «Золоте сузір’я», в ході якого експонувалися, зокрема, і картини Миколи Годуна, краєзнавиця, старший науковий співробітник РОКМ Галина Данильчук підмітила, що у фондах Рівненського музею зберігаються роботи багатьох визначних митців, проте живопис Миколи Петровича є дійсно вартісною прикрасою нашої колекції.

Олександр Харват – член правління Національної Спілки фотохудожників України, заслужений художник Міжнародної Федерації фотомистецтва (FIAP) пригадав – його завжди вражала продуктивність і оперативність у роботі, яку демонстрував Микола Годун. З такими митцями завжди приємно працювати. Якщо амбітний задум рівненської мистецької спільноти про створення у місті художнього музею колись вийде втілити в життя, то картини Миколи Петровича займуть почесне місце в його експозиції.

Дослідниця, кандидат мистецтвознавства Любов Кралюк наголосила – в роботах Миколи Годуна проглядається любов до рідного краю. Він був справжнім патріотом України та своєї малої Батьківщини. Усі зображення Рівненщини, виконані Миколою Петровичем, пронизані теплими почуттями до своєї рідної землі.

Відомий рівненський художник Володимир Жуковський розповів про Миколу Годуна як про людину, про свого близького друга. Відзначив, що в житті Микола Петрович був оптимістом, завжди підтримував друзів. Справжній інтелектуал і приємний, товариський співрозмовник дивовижним чином поєднувалися у цій непересічній особистості.

Український поет-сатирик, гуморист, журналіст Юрій Береза додав – світла пам’ять про Миколу Годуна живе в його картинах та в серцях усіх людей, хто мав радісну нагоду з ним співпрацювати.

Художник Микола Горєлов поділився своєю вдячністю Миколі Годуну за ті творчі поради і настанови, які зміг отримати від нього за життя. Вони досі допомагають йому у створенні своїх картин.

Тетяна Міненко – завідувачка сектору мистецтв РОКМ, ініціаторка створення виставки, підсумувала – той факт, що стільки людей завітало до музею, аби згадати Миколу Петровича, помилуватися його роботами – найкращий доказ його внеску у розвиток художнього мистецтва України. Тетяна Володимирівна подякувала за допомогу художникам Рівненського обласного осередку НСХУ, які долучили частину своїх приватних колекцій до експонування та запросила усіх охочих оглянути виставку.