В КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВШАНУВАЛИ ПАМ'ЯТЬ ЄВРЕЇВ, РОСТРІЛЯНИХ В УРОЧИЩІ СОСОНКИ

6 листопада 2023

6 листопада 2023 р. у Рівненському краєзнавчому музеї був проведений захід «Голокост у Рівному», приурочений подіям 82-ої давнини – розстрілу євреїв в урочищі Сосонки на Рівненщині.
Заступник директора з наукової роботи музею Оксана Яремчук розпочала захід. Вона нагадала про ті страшні події, що відбувалися в нашому місті в листопаді 1941р. - звірства, розстріли нацистами мирного населення, зокрема, євреїв. Тоді було страчено 17, 5 тисяч євреїв Рівного. Наше місто увійшло в трійку міст, де відбулися наймасовіші страти євреїв в роки ІІ світової війни (Київ, Кам’янець-Подільський, Рівне). Пам’ять невинних жертв сьогодні було вшановано працівниками РОКМ.
Старший науковий співробітник відділу історії музею Дмитро Петрик детально, змістовно і науково висвітлив дану тему. Розповів про відмінні риси голокосту від інших злочинів проти людства, про причини появи голокосту, етапи його створення. Говорив про трагічні для нашого міста дні 1941 р., про Рівненське гетто, що проіснувало до літа 1942 року. Науковець відмітив, що у передвоєнному Рівному мешкало трохи більше 40 тис. населення, з них 82 відсотки — євреї. 17,5 тисяч з них, майже половина населення міста, було розстріляно в Сосонках. Масштабність втрат в Сосонках прирівнюють до трагедії в Бабиному Яру. Сьогодні на місці масових розстрілів за сприяння місцевої єврейської спільноти відкритий Меморіальний комплекс.
Захід закінчився спільною дискусією навколо наукового напряму.