ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ «РУКОПИСНІ ПАРТИТУРИ ЦЕРКОВНОЇ МУЗИКИ З ІСТОРИЧНОЇ ВОЛИНІ КІНЦЯ XIX - СЕРЕДИНИ XX СТОЛІТТЯ»

8 листопада 2023

8 листопада 2023 року у залі Рівненського обласного краєзнавчного музею відбулося відкриття першої в Україні унікальної виставки рукописних партитур церковної музики з історичної Волині кінця XIX – середини XX ст.

Представлені на виставці рукописи - є важливим надбанням українського сакрального мистецтва, своєрідним видом культурної діяльності української нації. Партитури були зібрані Олександром Тарасенко в селах та містах Рівненської, Тернопільської та Волинської області.

Захід розпочався з потужного виступу Рівненського камерного хору «Воскресіння» під диригуванням Олександра Одинця. Хор виконав твори, вміщені в презентованих рукописах.

З вітаннями виступив директор РОКМ Олександр Булига, першочергово наголосивши на тому, що наша земля має бути звільнена від окупантів, а народ – здобути повну свободу. Особливою приємністю, як зазначив пан Олександр, стала присутність на відкритті священників. До слова були запрошені клірик Свято-Покровського кафедрального собору, проректор з наукової роботи Рівненської духовної семінарії отець Петро Мартинюк та протоієрей, доктор філософії зі спеціальності богослов’я, магістр історії та права, клірик Свято-Воскресенського собору м. Рівне Андрій Бобрик, які відмітили, що ця виставка – є свідченням високої духовної культури нашої нації.

Автором проекту став протодиякон Олександр Тарасенко – голова Всеукраїнського хорового товариства ім. М. Леонтовича, хормейстер Національної опери України, доцент Національної музичної академії України, регент Спасо-Преображенського собору м. Київ, заслужений діяч мистецтв України. Отець Олександр поділився спогадами про юнацьки роки, коли вперше познайомився зі старовинними партитурами та захопився ними. Тоді ж і виникла ідея зібрати рукописи в єдину колекцію. Олександр Леонідович подякував усім, хто долучився до збору і оцифрування партитур для експонування на виставці.

Про цінність мистецтва створення рукописних партитур розповів диригент камерного хору «Воскресіння» та викладач кафедри хорового диригування РДГУ Олександр Одинець. Спеціальним гостем заходу став Володимир Підгайко – краєзнавець, дослідник історії архієрейських хорів та регентів.

Завершила відкриття завідувачка сектору впровадження цифрових технологій РОКМ Ольга Морозова, яка висловила подяку працівникам музею за неоціненну допомогу у підготовці виставки.

Виставка діятиме для рівнян та гостей міста до 20 листопада 2023 року.