ХУДОЖНЯ ВИСТАВКА «РОЗМАЇТТЯ АКВАРЕЛІ», ПРИСВЯЧЕНА МІЖНАРОДНОМУ ДНЮ АКВАРЕЛІ

23 листопада 2023

23 листопада 2023 р. у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація художньої виставки «Розмаїття акварелі».

Розпочав захід директор музею Олександр Булига, який зазначив, що відкриття виставки саме сьогодні невипадкове, тому що  23 листопада – знаменна дата для художників-акварелістів по всьому світі. Адже в цей день відзначається Всесвітній день акварелі (WORLD WATERCOLOR DAY), започаткований відомим мексиканським художником Альфредо Гуаті Рохо.

Оксана Лозяк, старша наукова співробітниця сектору мистецтв, розповіла історію виникнення акварельного живопису, коли ця техніка набула поширення в Європі. Науковиця представлена добірку творів, виконаних в техніці акварелі з фондової збірки музею,  а також роботи з власного творчого доробку відомих  рівненських митців - Віктора Гвоздинського, Лариси Гвоздинської, Яни Сокол та Миколи Горєлова та висловила подяку художникам, чиї картини так гармонійно доповнили виставку.

На заході виступив В. Гвоздинський, відомий живописець, графік, член Національної спілки художників України. Пан Віктор, який  має вагомі здобутки в акварелях, сюжетних композиціях та пейзажах, підкреслив, що полотна представлені на виставці популяризують акварельний живопис. А митці, що працюють в техніці акварелі, володіють неабиякою майстерністю, створюючи ефект легкості, якого не можна досягти за допомогою олії та інших фарб.

Гостями презентації були також відомі рівненські митці: Микола Горєлов, художник з багаторічним досвідом, графік, живописець, чию виставку плануємо відкрити  невдовзі  в музеї; Віктор  Гром, старший викладач кафедри журналістики та Українознавства НУВГП, який залучає своїх студентів до світу прекрасного; Микола Шолудько,  Заслужений архітектор України, доцент кафедри архітектури та середовищного дизайну НУВГП, виставка якого «Осінній вернісаж» не так давно працювала в музеї. Всі виступаючі висловили слова подяки організаторам виставки – працівникам сектору мистецтв музею, художникам, які навіть в цей непростий час своїми роботами піднімають настрій, вносять в наше життя моменти яскравості.

На виставці можна побачити роботи митців-акварелістів з фондової збірки музею - Олександра Романченка, Валентини Колосової, Володимира Драля, Ігоря Філика, Павла Бенедюка, Віктора Гвоздинського, Ірини Локшук, Віри Герасимчук, Валентини Михальської, Василя Наумця, Сергія Верославова, Олександра Бобришева та інших.

Насолодитися акварельними полотнами в музеї рівняни та гості міста зможуть впродовж місяця.

Тетяна Каук - ст. науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій Рівненського обласного краєзнавчого музею