МИСТЕЦЬКИЙ ПРОЕКТ ІРИНИ БАКОВЕЦЬКОЇ-РАЧКОВСЬКОЇ «ХЛІБ, ЯКИЙ ЇДЯТЬ ПІСЛЯ СМЕРТІ»

23 листопада 2023

23 листопада 2023р. в актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулася мистецька подія письменниці, дослідниці традиційної культури Рівненщини, директорки КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» РОР Ірини Баковецької-Рачковської «Хліб, який їдять після смерті». Захід присвячений пам'яті жертв геноцидів українського народу – Голодомору та російсько-української війни, що мають однаковий початок – бажання росіян вбити українську самобутність та підкорити вільний народ.

З вітальним словом до гостей звернувся директор музею Олександр Булига, після чого присутні вшанували полеглих воїнів хвилиною мовчання.

Подія розпочалася з літературно-мистецького перформансу-реквієму за участю матерів, дружин та сестер загиблих Героїв російсько-української війни: Ігоря Гуца, Богдана Семенчука, Богдана Гордійчука, Василя Удодика, Андрія Марчука, Данила Молдавського, Костянтина Гнітецького, а також виконавців традиційного співу та музики Андрія Ляшука, Юрія та Алли Ковальчуків, Людмили Вострікової. Авторкою постановки та учасницею перформансу виступила пані Ірина.

Після завершення мистецької частини відбулася презентація книги Ірини Рачковської «За Божим духом. Поминальні хліби на Рівненщині», в яку увійшли експедиційний та етнографічний матеріал, вірші авторки, написані в період російської агресії проти України, а також світлини поминально-обрядового хліба фотохудожниці Ольги Герасимчук. Письменниця розповіла чому саме обрала цю тему, зауваживши, що український хліб завжди був тим, що хотіли забрати в нашого народу, так само як і історію, цінності та свободу. Книга пані Ірини включає в себе інформацію про вісім видів поминального хліба нашого краю, такі як: поминальний коровай, поминальні паска, пироги, коржики, просфори, кутя тощо. Авторка подякувала усім причетним до виходу книги – видавцю, редакторам, дизайнеру, фотографу, а також помічницям, що випекли хліб для заходу.

Петро Кралюк, доктор філософських наук, професор Національного університету «Острозька академія» та науковий керівник пані Ірини звернув увагу на необхідність поновлення справжньої пам’яті про трагічні події в історії нашого народу, зокрема на введення змін у шкільну програму.

Ігор Ясенюк, голова постійної комісії Рівненської обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків закликав усіх не забувати трагічні сторінки української історії і робити з них висновки, задля нашого майбутнього.

Подякувала за можливість долучитися до роботи над книжкою фотохудожниця Ольга Герасимчук. Вона поділилася своїми переживаннями, які виникли у неї під час створення фотоілюстрацій. За словами пані Ольги, створені фото з душею передають весь трагізм минулого.

Від імені музею Олександр Степанович виразив подяку організаторам. Подія закінчилась вживанням поминальної страви у пам’ять жертв геноцидів українського народу.