ЗАХІД «ВИКОРИСТАННЯ ХУСТОК В ТРАДИЦІЙНИХ ЗВИЧАЯХ ТА ОБРЯДАХ МЕШКАНЦІВ РІВНЕНЩИНИ», ПРИСВЯЧЕНИЙ ДНЮ УКРАЇНСЬКОЇ ХУСТКИ

24 листопада 2023

24 листопада 2023 р. у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся захід «Використання хусток в традиційних звичаях та обрядах мешканців Рівненщини», присвячений Дню української хустки.  Мета цього заходу - відродження національних традицій та донесення історичних фактів про цей предмет гардеробу.

Музейна працівниця, Заслужений працівник культури України Алла Миколаївна розповіла про функціональне призначення хусток - давнього жіночого головного убору. Пані Алла підкреслила, що здавна волиняни і поліщуки використовували хустки в поховальному та весільному обрядах, дарували їх близьким і знайомим. Люди споконвіку шанували та цінували хустку, наділяли її магічними властивостями, використовували в обрядах, для радісних та сумних подій. Пані Алла говорила про використання хустки в побуті - для переносу і зберігання  інших речей, для носіння дітей, грошей, про хустку як додаткове оздоблення одягу, про пов’язування її на хрест, про хустки-обереги, хустки-подарунки.  Свою розповідь про традиції побутування хустки в різні часи етнографиня  супроводжувала показом фотоматеріалів.

Сьогодні хустка не втратила своєї актуальності. Більшість українок мають традиційну українську хустку у своєму гардеробі, використовують її вже скоріш як яскравий і модний аксесуар. Ольга Морозова, завідуючка сектором впровадження цифрових технологій РОКМ  розповіла про використання хустки в творчості українських художників: М.Пилипенка, О. Мурашки, К.Маковського, Ф.Кричевського, Т.Яблонської. Науковиця провела майстер-клас по зав’язуванню хустки у різний спосіб та нагадала деякі методи, які пропонує сучасна мода щодо перетворення цього незначного, на перший погляд, елементу гардеробу на вишукану прикрасу.

Тетяна Каук - ст. науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій Рівненського обласного краєзнавчого музею