ПРЕЗЕНТАЦІЯ УНІКАЛЬНОГО «КАЛЕНДАРЯ ПАТРІОТА 2024», ПРИСВЯЧЕНОГО ГЕРОЇЗМУ УКРАЇНЦІВ У СУЧАСНІЙ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКІЙ ВІЙНІ

28 листопада 2023

28 листопада 2023 р. у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація унікального «Календаря патріота 2024».

Розпочав захід директор музею Олександр Булига, який привітав гостей з сьогоднішньою непересічною подією - презентацією «Календаря патріота 2024».  Олександр Степанович відмітив, що захід невипадково відбувається в музейній залі «Творці історії», експозиція якої присвячена славним захисникам України.

Ведучими свята виступили Мирослава Жовтан -  керівниця «Рівненського міського методичного кабінету Рівненської міської ради» та поет, музикант, вчитель,  член Національної спілки письменників України  Юрій Матвійчук.

          Авторка календаря рівнянка Ірина Сичик провела натхненну презентацію своєї роботи. Вона повідала як виникла ідея створення «Календаря Патріота. 2024», як підбиралися знаменні та пам’ятні дати. Пані Ірина розповіла, що цей випуск календаря присвячений 30-й річниці незалежності України та 100-річчю Української революції. Він містить чудові ілюстрації та пізнавальну інформацію про знакові постаті та події в сферах духовності, державотворення, військової справи, економіки, науки, літератури, культури та спорту. Авторка відзначила, що в календарі можемо знайти дату, коли наступного року ми відзначатимемо першу письмову згадку про Острозьку академію або найбільшу битву УПА, яка відбулася якраз на Рівненщині та 115-річчя з дня народження головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Побачити який вигляд має календар можна на інстаграм-сторінці. Ірина Сичик також висловила слова подяки Лізі Болдишевій, чиїми оригінальними малюнками проілюстрований календар.

Музичною родзинкою заходу став виступ ведучого, барда Юрія Матвійчука, що виконав авторські патріотичні пісні-присвяти для хлопців, що не повернулися з війни, серед яких багато його знайомих.

Поділилися своїми враженнями від презентованого календаря і висловили найщиріші побажання і вдячність авторці:

  • Галина Кульчинська - директорка ЗАТ “Радіо-Трек”, депутатка Рівненської міської ради. Пані Галина підкреслила, що вражена проведеною дослідницькою роботою, а Календар - це подарунок під ялинку від Рівного і Рівненщини з надією, що наступний рік буде переможним у всіх важливих напрямках життя країни.
  • Іванна Бояківська, начальниця відділу зв’язків з громадськістю Патрульної поліції Рівненської області, відзначила важливість культурної і історичної події, популяризацію нашої славної історії серед молоді;
  • Наталія Савчук – членкиня Рівненського об’єднання товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка, підкреслила, що вивчення власного минулого – запорука виживання України зараз та розбудови в майбутньому. Унікальний Календар патріота відкриє для нас нові імена та події, багато з яких є маловідомі;
  • Алла Черній – директорка РОІППО, депутатка Рівненької обласної ради, зізналася, що особисто для неї презентований Календар – це календар кожного дня, завдяки таким працям про нас дізнаються в усій Україні і світі.

Вітали авторку також її рідні, друзі, серед яких і племінниця Марія Сичик, яка подарувала присутнім щемливий вірш про Україну.

Завершенням заходу стало спільне фото учасників зустрічі.

Тетяна Каук - ст. науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій Рівненського обласного краєзнавчого музею