У РІВНЕНСЬКОМУ ОБЛАСНОМУ КРАЄЗНАВЧОМУ МУЗЕЇ ВІДБУВСЯ ЗАХІД, ПРИУРОЧЕНИЙ ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ВОЛОНТЕРА

5 грудня 2023

5 грудня 2023 року колектив Рівненського обласного краєзнавчого музею зібрався у залі «Творці історії» для відзначення Міжнародного дня волонтера. Ідея започаткування свята виникла ще у 1969 році, коли ООН оголосила 1970 рік «Роком волонтера» з метою привертання уваги глобальної громадськості до значущості волонтерського руху. Перші заходи, приурочені до свята, відбулися у тому ж 1970 році. Однак, міжнародним цей день став лише у 1985 році. В Україні волонтерський рух виник на початку 90-х років ХХ століття, а офіційно його визнано Постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 року.

Нині Міжнародний день волонтера – це визнання та відзначення внеску мільйонів людей, які працюють на благо цивілізованого суспільства і віддають свій час та енергію доброчинній діяльності. Для України та українців волонтери – одна із надважливих складових нашого опору російському агресору. Волонтери допомагають воїнам ЗСУ, фронту та постраждалому цивільному населенню, підтримують наш спокій і стимулюють нові ініціативи у своїй сфері.   

Директор РОКМ Олександр Булига розпочав зустріч з вітання присутніх, нагадавши, що краєзнавчий музей долучається до волонтерського руху з початку повномасштабного вторгнення, а саме: збором коштів та речей, плетінням сіток, донорством крові на лікування поранених бійців ЗСУ та ін. Музей усіляко підтримує та долучається до проведення благодійних культурно-мистецьких, освітніх заходів: виставки-продажі картин, благодійні екскурсії та концерти  тощо. Цьогорічне фольклорно-етнографічне свято «Музейні гостини» також носило благочинний характер.  Директор закликав колектив посилити свою активність у допомозі волонтерському руху, а присутні працівники озвучили різноманітні ідеї, що могли би стимулювати подібну підтримку. Спільними зусиллями були складені нові плани на наступні зустрічі і співпрацю з волонтерськими організаціями у новому 2024 році.