ЛЕКЦІЯ: «ЖИТТЯ СВЯТОГО МИКОЛАЯ: ЛЕГЕНДИ ТА ІСТОРИЧНІ РЕАЛІЇ»

6 грудня 2023

6 грудня 2023 р. для працівників Рівненського обласного краєзнавчого музею старша наукова співробітниця сектору етнографії РОКМ Людмила Шахматова прочитала лекцію «Життя святого Миколая: легенди та історичні реалії».

Людмила Яківна відмітила, що з 1 вересня 2023 року в Україні почав діяти новий церковний календар і 6 грудня ми святкуємо день пам'яті святителя Миколая Чудотворця, який жив наприкінці III-го століття та відрізнявся дуже добрими справами.

Науковиця розповіла біографію життя святого Миколая Чудотворця Мирлікійського, яка є не тільки важливою, а й цікавою. Адже День святого Миколая є невід’ємною частиною української культури.   Лекторка нагадала про те, ким був Миколай та чому його канонізували; розповіла легенди, пов’язані з цим святом; говорила як у світі відзначають це свято; як в культурі України відображається цей образ. Пані Людмила розповіла і про київські храми святого Миколая на Подолі, де вона побувала.  Нині традиція відзначати це свято відроджується по всій Україні, а діти нетерпляче чекають на подарунки. Свою розповідь пані Людмила супроводжувала відеорядом світлин - давніх українських ікон, храмів України, пам’ятників, присвячених одному з найулюбленіших святих. Фонди Рівненського обласного краєзнавчого музею  також зберігають ікони святого Миколая Чудотворця. На заході прозвучала пропозиція видати книгу-каталог, присвячену св. Миколаю. Доповненням до теми лекції стали книги з фондової колекції та наукової бібліотеки РОКМ.

Виступила перед присутніми і  ст. наукова співробітниця Алла Українець, яка поділилася своїми спогадами про перебування в храмі святого Миколая міста Чорнобиля. А ще розповіла і запропонувала для перегляду світлини про свою поїздку 15 років тому в Туреччину, в місто Мирлікію, де зберігається частина мощей св. Миколая. Пані Алла була вражена, як мусульмани зберігають і шанують місце поховання Миколая Чудотворця.

Тетяна Каук - ст. науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій Рівненського обласного краєзнавчого музею