ЗАХІД ПРИСВЯЧЕНИЙ 211-РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВСЕСВІТНЬОВІДОМОГО СКУЛЬПТОРА ТОМАША ОСКАРА СОСНОВСЬКОГО

13 грудня 2023

12 грудня 2023 р. у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся захід, присвячений 211-ій річниці від дня народження всесвітньовідомого скульптора - Томаша Оскара Сосновського.
Розпочався захід з принесення до краєзнавчого музею пластунами Рівненського обласного молодіжного пластового вишкільного центру Вифлиємського Вогню Миру. Це традиційна всеукраїнська скаутська акція, до якої завжди активно долучаються пластуни та пластунки Рівненської округи, які принесли Вогонь Миру і подарували пісню, висловивши сподівання, що цьогоріч вогонь любові та добра торкнеться кожного українця.
Директор музею О.Булига подякував за принесений Вогонь Миру, а також привітав присутніх із сьогоднішньою подією - 211-ою річницею від дня народження нашого славетного земляка, видатного скульптора Т.О.Сосновського.
До слова був запрошений Ярослав Ковальчук - голова культурно-просвітницького центру ім. Сосновського, ініціатор заходу. Він говорив про книги, присвячені славному сину Волині, видані в Україні і в Польщі, про пам'ятні дошки, встановлені на Рівненщині – в Новомалині, Острозі, Рівному. Також висловив сподівання, що по закінченню російсько-української війни, скульптури Сосновського знову прикрасять експозицію музею.
Перед присутніми виступив також Валерій Войтович - письменник, член Національної спілки журналістів України та Національної спілки краєзнавців України. Він розповів, що займається вивченням постаті Сосновського вже більше 10 років, що і знайшло відображення в його книзі «Оскар Сосновський. Скульптор», 2022 р. Пан Валерій готує до друку літературно-біографічний твір «Волинський Мікеланджело».
Учений секретар РОКМ Олег Романчук, один із перших дослідників Сосновського, розказав гостям історію створення буклета «Скульптури Томаша Оскара Соснівського у збірці Рівненського обласного краєзнавчого музею», 2014 р.
Відомий рівненський художник Віктор Гвоздинський зазначив, що творчість Сосновського належить не лише українському, польському, італійському народам, але й усьому культурному світовому простору.
На завершення заходу було запропоновано висунути кандидатуру Валерія Войтовича на здобуття Міської премія імені Уласа Самчука в галузі літератури за славний доробок – книгу «Оскар Сосновський. Скульптор». Присутні підтримали пропозицію.