ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ "ТРИ Е"

20 грудня 2023

19 грудня 2023 р. в Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Три «Е» (Експонат. Експозиція. Екскурсія.)
Директор музею Олександр Булига привітав присутніх з відкриттям виставки, яка є звітуванням наукових працівників перед громадою області по комплектуванню фондових колекцій за період від 24 лютого 2022 р. до сьогодні і висловив сподівання, що сьогоднішній проєкт стане традиційним.
До присутніх звернувся співробітник музею, який на даний час служить в ЗСУ, Віталій Лисачек. Він порадів за своїх колег, що в сьогоднішній непростий час продовжують працювати на розвиток музею та збагачення його колекцій.
Керівник робочої групи, завідувачка сектору обліку, Олена Семенович зазначила, що за вказаний період музейна колекція збільшилася на 6000 експонатів, а на виставці представлено близько 400. Музейна колекція поповнюється різними шляхами: це і археологічні розкопки, і експедиції, і робота зі старожилами, і подарунки музею, а також закуплені предмети.
До слова долучилася Інна Черницька, виконуюча обов’язки заввідділом історії, яка наголосила на важливості співпраці з волонтерськими організаціями та родинами загиблих захисників.
Старша наукова співробітниця сектору обліку музейних цінностей РОКМ Галина Данильчук детально розповіла про роботу над створенням виставки. Звернула увагу, що велика кількість експонатів потрапила до музею завдяки багаторічній активній роботі з корінними рівнянами. Також висловила щиру вдячність присутнім на презентації старожилам. Дехто з них поділився спогадами про ті експонати, які знайшли своє місце в музеї.
Етнографиня, старша наукова співробітниця музею Алла Українець говорила про роботу над збором етнографічних пам’яток, які потрапили до музею завдяки участі працівників відділу етнографії у експедиціях.
Виконуюча обов’язки заввідділом археології та реставрації Віта Коцюбайло звернула увагу на археологічний комплекс виставки, відзначила найбільш унікальні знахідки останнього часу.
Завідуюча сектором мистецтв РОКМ Тетяна Міненко представила мистецьку частину виставки, де знайшли своє місце картини художників, зокрема і тих, що презентували свої роботи на попередніх виставках в музеї.
До слова були запрошені також матері двох загиблих героїв - Богдана Марчука та Андрія Новака, які поділилися трепетними спогадами про своїх синів.
Директор музею зазначив, що українську державу сьогодні боронять і наші працівники: О.Войтюк, О.Нагорнюк, О.Черницький, В.Лисачек, І.Марчук, І.Самсонюк, В.Черенков. Пам’ять про полеглих героїв за Україну була відзначена хвилиною мовчання.
Олена Семенович подякувала працівникам за їхню величезну роботу над створенням такої виставки і висловила сподівання, що вона буде цікавою та затребуваною серед рівнян і гостей міста. А ще запропонувала усім присутнім обрати три найкращі експонати на свій розсуд, що дозволить визначити найкращий експонат року.