ЗАХІД ДО 95-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ НІКОЛАУСА АРНДТА

20 грудня 2023

Сьогодні, 19 грудня виповнюється 95 років від дня народження архітектора, історика, краєзнавця, громадського діяча Ніколауса Арндта. Біля пам’ятної дошки зібралися музейники, бібліотекарі, краєзнавці аби вшанувати пам'ять видатного земляка.
Ніколаус Арндт – етнічний німець. Він народився в Рівному 1928 року, тут був охрещений у православну віру. Доля закинула його до Німеччини. Арндт був одним з ініціаторів створення німецького історичного товариства «Волинь» (1975 рік). З 1994 року – очолив товариство. Багато років він редагував науково-історичний збірник «Волинські зошити», видав двотомник науково-біографічних нарисів про історію своєї родини на Волині «Житомирські Арндти» (1970), «Родини Арндтів і Штебнерів» (1996).
Ініціаторка заходу, краєзнавця Валентина Данілічева розповіла присутнім маловідомі факти про Ніколауса Арндта та поклала квіти до меморіальної дошки.
Директор краєзнавчого музею Олександр Булига підкреслив роль Ніколауса Арндта як мецената, який у 1991 році організував поїздку до Німеччини 96 дітей з Рівненської області на оздоровлення, придбав обладнання для медичних закладів області.
Серед виступаючих був голова німецького товариства «Відергебурт»,науковий працівник музею,зараз захисник України - Віталій Лисачек, який пообіцяв, що після повернення з фронту і надалі буде займатися дослідженням такої відомої постаті, як Ніколаус Арндт.