ЗАХІД ПАМ'ЯТІ БОГДАНА ГОРДІЙЧУКА "Я ЖИВИЙ,МАМО!"

3 січня 2024

3 січня 2024 р. у виставковій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбувся захід пам’яті Богдана Гордійчука «Я живий, мамо!». На ньому присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблого у боротьбі за свободу та мир нашого земляка, рівнянина Богдана Гордійчука.
Директор музею Олександр Булига розпочав захід, подякувавши матері за виховання та свідому позицію сина. Він згадав, що Богдана музейники знали ще зі школярських років, адже тут працювала його мама. Ми спостерігали, як ріс Богдан, мужнів, знали, що пішов добровольцем воювати в АТО ще в 2014 році.
До слова була запрошена Людмила Марчук, мати загиблого героя Богдана Гордійчука, яка поділилися трепетними спогадами про свого сина. Пані Людмила розповіла про дитячі роки Богдана, його мрії, захоплення, плани, що син рік воював у зоні АТО, коли ж повернувся додому — одружився, у нього народився син Степан. Що буде велика війна він знав і 24 лютого розрахувався з роботи, а вже 25 був під Києвом. Він був щасливий захищати і звільняти рідну Україну. 4 січня 2023 року на світанку її 39-річний син загинув, коли з побратимами повертався з операції на Харківщині, за кілька кілометрів від російського кордону. Сьогодні, в роковини смерті Богдана, пані Людмила проводжала його у вічне життя.
Модераторкою заходу вистурила Інна Черницька, в.о. заввідділу історії музею, яка подякувала усім, хто прийшов сьогодні віддати шану Герою. Вона зробила короткий екскурс, по створеній в честь Богдана Гордійчука, міні-виставці з його світлинами з родиною, сином, друзями, побратимами.
Виступила перед гостями працівниця обласної бібліотеки Раїса Щербан. Вона розповіла про роботу над сайтом з інформацією про полеглих захисників України з нашого краю, де є сторінка і про Богдана Гордійчука. Інформацію про загиблих Героів вона збирає з 2014 року. Пані Раїса попросила рідних, друзів ділитися такою інформацією, щоб ніхто не був забутим. Також подякувала Л.Марчук за її сина.
Присутні на заході мали змогу подивитися короткі відеосюжети про Б.Гордійчука, про його побратимів ( Василь Удодик, Олександр Ліщук і Юрій Кузьмич), що загинули всі разом. А ще прослухали інтерв'ю матері, знятого телеканалом "ITV", де вона розповідає про останню зустріч із сином, останній телефонний дзвінок, про поховання його на Алеї Слави у Рівному.
На заході були рідні, друзі, знайомі, громадські діячі та побратими Богдана Гордійчука, які з теплотою і сумом згадували його. За самовіддане виконання військового обов’язку та високий професіоналізм указом Президента України Героя посмертно було нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.
Завершився захід піснею «Мальви», присвяченою матерям, що втратили найдорожче – своїх синів. Поки буде жити пам'ять про загиблих - Герої будуть живі