ЗАХІД, ПРИСВЯЧЕНИЙ 115-Й РІЧНИЦІ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВОЛИНСЬКОГО АРХЕОЛОГА ЯНА ЮЗЕФА ФІТЦКЕ

12 січня 2024

12 січня 2024 р. у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбувся захід, приурочений 115-ій річниці від дня народження відомого дослідника, археолога і краєзнавця Волинського Полісся 30-х років ХХ ст.  Яна Фітцке.       Розпочав захід директор РОКМ Олександр Булига, нагадавши, що Я.Фітцке – відомий волинський археолог, один із фундаторів Волинського краєзнавчого музею. Олександр Степанович закцентував, що сьогодні в музеї зібралися дослідники, археологи, краєзнавці, щоб згадати людину, що проживала в міжвоєнний період на Волині, зробила величезний внесок в розвиток музейної справи, розвиток Волинського краєзнавчого музею.  Роботу молодого і перспективного дослідника перервала Друга світова війна.   Поручик запасу Ян Фітцке був призваний в армію, невдовзі потрапив у радянський полон і в кінці квітня 1940 року розстріляний органами НКВС у Катинському лісі.

Першим до виступу на платформі  Zoom був запрошений науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Тарас Верба, який говорив, що їх музей нерозривно пов’язаний з постаттю Я. Фітцке:  його вкладом в розвиток археологічних досліджень Волині; реформуванням фондів, розширенням експозицій,  матеріалами, що знаходяться в експозиції музею    з 1938 р. і по сьогодні.

Олексій Златогорський – історик, краєзнавець, відмітив, що Я.Фітцке не тільки поповнював фонди Волинського краєзнавчого музею, а багато експонатів передав і до Рівного. Пан Олексій розповів і про розкопки пам’яток, які відкриті були Я.Фітцке.

До виступів приєдналися і закордонні гості, серед них Анджей Гачол, який подякував за організований захід із вшанування пам’яті волинського археолога польського походження Яна Юзефа Фіцке. Він відмітив, що знаний археолог увічнений на пам'ятній таблиці Ягеллонського університету в Кракові, де навчався. Присутні на заході мали змогу подивитися відеоповідомлення докторантки Вероніки Ковальчук з Ягеллонського університету про пам’ятну таблицю у Кракові.

Почесним гостем музею був також Вітольд-Йосиф Ковалів - краєзнавець, ксьондз Свято-Успенського костелу в Острозі. Священник  Вітольд подякував за запрошення на захід і запропонував презентацію про життя і діяльність знаного на Волині  археолога: розповів про цінні наукові дослідження Яна Фітцке, про книги  Яна Фітцке «З Волині. 1936-1939 рр.», Я. Буковинського «На межі двох світів. Публіцистика. 1936-1939 рр.». Їх Вітольд Ковалів подарував краєзнавчому музею.

Микола Манько, колишній керівник Державного історико-культурного заповідника м. Острог, історик, краєзнавець, звернув увагу, що значить для музею постать Я.Фітцке, його місце в музейній історії Острога.

На завершення зустрічі директор музею подякував усім, хто долучився до виступів і висловив сподівання, що музей і надалі буде проводити заходи із вшанування пам’яті відомих людей.

Тетяна Каук - ст. науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій Рівненського обласного краєзнавчого музею