ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ «АЗОВ. ЯНГОЛИ МАРІУПОЛЯ»

18 січня 2024

18.01.2024 р. в актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбулося відкриття виставки «АЗОВ. ЯНГОЛИ МАРІУПОЛЯ», присвяченої пам’яті бійців полку «Азов» з усієї України, які загинули під час оборони Маріуполя та «Азовсталі».

Ініціатором та співорганізатором виставки стала ГО «Родина загиблих захисників України «Серце назовні». Автором «Азов. Янголи Маріуполя»  і організаторкою вшанування пам’яті воїнів є Віра Литвиненко – мама бійця з позивним «Вектор». Початковий збір інформації також здійснила Вікторія Грицаєнко (дружина бійця з позивним «Гоголь»).

Розпочав захід директор РОКМ Олександр Булига, який наголосив на тривалості нашої боротьби – 10 років війни та 694 днів з моменту повномасштабного вторгнення. Під акомпанемент бандури головного спеціаліста Управління культури та туризму Рівненської ОВА Назара Волощука присутні виконали Гімн України.

До слова була запрошена Віра Литвиненко, мати загиблого воїна «Азову» Владислава Литвиненко. Пані Віра сказала, що цією виставкою організатори мали на меті продемонструвати якою ціною ми виборюємо нашу незалежність; що виставка націлена не на родин загиблих азовців, а на тих, кого не торкнулась війна та на молоде покоління.

Голова Рівненської ОВА Олександр Коваль зауважив, що перебуваючи на цій посаді давно визначив для себе надважливий пріоритет – чути кожну матір та кожного батька. Олександр Сергійович подякував пані Вірі за організацію виставки та пообіцяв надати доручення профільному департаменту освіти розіслати навчальним закладам запрошення для відвідин.

За словами голови Рівненської обласної ради Андрія Карауша це не лише виставка, а місце глибокої пошани перед усіма захисниками Маріуполя і України. Саме азовці своїм відважним подвигом дали основу, на якій зможе вистояти наша держава.

Після розповіді героїчної історії «Азову», гості заходу переглянули надихаючу та потужну Молитву Українського націоналіста (автор – Осип Мащак) у виконанні бійців полку, відео «Наш Маріуполь» та «Політ у безсмертя» (про секретну операцію 72 добровольців на гвинтокрилах, що доставили допомогу в оточений МК «Азовсталь»).

Керівник центру «Я – Маріуполь» Богдан Дужик виразив впевненість – місто-герой буде відбудоване. Але ми ніколи не забудемо якою ціною, тому слід вклонитися усім матерям, що віддали задля цього життя своїх дітей.

Серед загиблих на «Азовсталі» було і два друга-рівнянина – Костянтин Друзь і Віталій Семчук, обидва випускники Рівненського ліцею №12. Директорка навчального закладу Тетяна Луцюк висловила велику вдячність родинам героїв.

Капелан Ігор підкреслив, що свобода, честь, гідність і справедливість – це саме те, за що варто віддати своє життя і церква завжди готова допомогти у скрутну хвилину. Родинам воїнів капелан запропонував подарунки.

На завершення Назар Олександрович виконав пісні «Баладу про Маріуполь» та «Ой у лузі червона калина».

Виставка діятиме для рівнян та гостей міста до 21 лютого 2024 року.