ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ: «НАША ЄДНІСТЬ – НАША ЗБРОЯ»

22 січня 2024

22 січня 2024 року в актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбувся захід, приурочений до Дня Соборності України – символу злуки та єдності українського народу.

Вступним словом подію розпочав директор РОКМ Олександр Булига, який наголосив, що свято має особливе значення для України, адже проходить під сучасним гаслом: «Наша єдність – наша зброя». Короткою історичною довідкою Олександр Степанович нагадав присутнім про події 22 січня 1919 року, коли на Софіївському майдані в Києві було урочисто проголошено про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину соборну Україну.

Актова зала, де нещодавно відбулося відкриття виставки «Азов. Янголи Маріуполя», всіяна портретами хоробрих воїнів з усіх куточків України, серед яких є і рівняни. Це демонстрація єднання – надважливого для нас у нинішній скрутний час. Серед сотні очей захисників, пан Олександр процитував думки духовних лідерів держави – митрополита Київського та усієї України, предстоятеля Православної церкви України Епіфанія і Верховного Архиєпископв Києво-Галицького, Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава.

До слова був запрошений завідувач сектору «Літературний музей Уласа Самчука», заслужений працівник культури України Микола Федоришин, який розповів про вклад письменника у формування культури пам’яті навколо визначної дати Дня Соборності, зокрема про його статтю «22 січня» від 1942 року.

Захід завершився хвилиною мовчання для вшанування пам’яті загиблих воїнів у боротьбі з російським агресором.

Також, музей проводить виїзні заняття до Дня Соборності України.