ЗАХІД «ПАМ'ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ»

29 січня 2024

29.01.2024 р.  в актовій залі Рівненського обласного краєзнавчого музею був проведений захід «Пам'яті Героїв Крут».

Перед присутніми виступив директор музею Олександр Булига, нагадавши події того далекого 1918 року, коли українські студенти ціною власного життя зупинили більшовицький наступ на Київ. Сьогодні ми віддаємо шану стійкості та мужності тих молодих хлопців, які стали на захист української держави: нашої волі, свободи і незалежності. Історія, як відомо, повторюється - нині ми продовжуємо боротьбу проти російського агресора.

Ключовими подіями першого року Української революції 1917-1921 років стало повстання Української Центральної Ради та створення нею Української Народної Республіки. Прихід в жовтні 1917 до влади в Росії більшовиків становив загрозу для України. Уже 7 січня 1918 року більшовики оголосили загальний наступ на Україну. За таких умов 22 січня 1918 року УЦР IV Універсалом оголосила незалежність УНР.

Одним з епізодів потужного опору українців і став бій під Крутами, коли українські частини зуміли затримати російську армію на кілька днів. Проти ворога відважно боровся молодий цвіт нації – учні Київської юнацької військової школи імені Богдана Хмельницького та Помічного студентського куреня Січових Стрільців, а також добровольці із підрозділів Вільного козацтва з Ніжина. Військами УНР під Крутами командував сотник Аверкій Гончаренко. Завдяки вигідній позиції і героїзму, українцям вдалося завдати росіянам значних втрат. Однак, тієї ж ночі 27 хлопців потрапили у полон де їх катували, а після стратили. Згодом майже всіх героїв поховали на Аскольдовій могилі у Києві.

Затримавши ворога на чотири дні, українські війська мали змогу укласти союз між урядом УНР і державами Четверного союзу. Перемовини закінчилися підписанням Брестського мирного договору, за яким УНР визнавалася самостійним суб’єктом міжнародних відносин. Бій під Крутами – став боєм за майбутнє України.

На заході були згадані також імена учасників бою під Крутами з Рівненщини: Сергій Маркович Ткачук (телеграфіст з Дубна, київський гімназист, уродженець села Липа), Павлюк (уродженець села Липа), Франчук Петро (хорунжий кінного полку Чорних Запорожців, лицар Залізного хреста, кавалер Хреста Симона Петлюри і Воєнного хреста). У складі Помічного куреню взяли участь і студенти гідротехнічної школи, яка у 1915 році стала предтечею НУВГП.

Присутні переглянули документальний фільм від 24 каналу «Бій під Крутами, Кома» присвячений цим визначним подіям. Паном Олександром було згадано як працівники музею відвідали у 2006 році місце героїчного спротиву – станцію, де відбувався бій. Саме у цей період розпочалася активна меморіалізація та створення комплексу навколо Крут.

До цієї дати музейні працівники підготували виїзні історичні заняття, з якими виступили перед учнями в закладах освіти.