ПРЕЗЕНТАЦІЯ ВИСТАВКИ «КАРТИНИ З ПРОМЕНІВ СОНЦЯ» МАЙСТРИНІ ЛЮДМИЛИ БЄЛЯКОВОЇ

6 лютого 2024

6 лютого 2024 р. у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Картини з променів сонця» майстрині із соломоплетіння Людмили Бєлякової.

Розпочав подію директор музею Олександр Булига, відзначивши, як приємно і сонячно знаходитись сьогодні в музеї на чудовій виставці робіт із соломки.  Олександр Степанович нагородив Людмилу Іванівну Бєлякову, майстра народної творчості, Почесною грамотою за високий професіоналізм, популяризацію сучасного декоративно-прикладного мистецтва краю в техніці соломопластики та активну участь у проєкті сектору етнографії РОКМ «Мистецтво однієї школи: вчитель та його учні».

Завідувачка сектором етнографії РОКМ Тетяна Пархоменко розповіла про талановиту майстриню, керівницю гуртка «Флористика» Людмилу Бєлякову та  її учнів, що залюбки відвідують заняття п. Людмили при підлітковому клубі «Фантазія». Тетяна Петрівна зауважила, що Людмила Бєлякова разом зі своїми учнями бере активну участь у щорічних мистецьких заходах, презентуючи нові роботи з соломопластики на фольклорно-етнографічному святі «Музейні гостини». Сьогодні в краєзнавчому музеї  експонується близько 100 картин – 30 робіт самої майстрині і 70 – роботи її талановитих учнів. Відповідно до віку гуртківців картини є різні за складністю виконання, а об’єднує їх спільна любов до мистецтва. Науковиця підкреслила, що виставка розширює уявлення про різноманітність народних ремесел, якими володіли українці; виховує повагу до народних традицій і народних звичаїв.

Зворушливо звучало поетичне привітання до своїх колег-гуртківців від вихованців театрального гуртка під керівництвом Валерії Ольшевської.

Майстриня Людмила Бєлякова розповіла, що захоплюється таким видом мистецтва 28 років.  Вона поділилася історією створення художніх виробів із соломи – як проходить підготовка соломи до роботи; її обробка; способи фарбування;  які використовуються матеріали, інструменти та пристрої для соломоплетіння.       Пані Людмила розповіла як навчає цьому молодь, ділиться з ними секретами майстерності, як створюють  традиційні ужиткові вироби із соломи, а також сучасні художні вироби, формує національну свідомість дітей завдяки народному ремеслу.

Музейна етнографиня Алла Українець подякувала талановитій мисткині за можливість насолодитися творами соломоплетіння, відзначила, що блиск, гра кольору соломки не можуть не зацікавити музейного відвідувача, а продумана композиція занурить його у прекрасний світ мистецтва.

На захід до музею завітали рівняни, гості міста, ті, кому не байдуже вишукане рукотворне мистецтво. Всі бажали майстрині та її учням здоров’я, терпіння, творчого натхнення, подальших злетів під мирним небом України.

Завершилась презентація виставки спільним фотографуванням учасників. Виставка буде працювати впродовж  місяця.

Тетяна Каук - ст. науковий співробітник відділу маркетингу, розвитку та комунікацій Рівненського обласного краєзнавчого музею