ПАТРІОТИЧНО-МИСТЕЦЬКИЙ ЗАХІД ПОЕТА-ПІСНЯРА Ю. МАТВІЙЧУКА «ПОЕЗІЯ В МУЗИЦІ ЧИ МУЗИКА В ПОЕЗІЇ»

8 лютого 2024

8 лютого у Літературному музеї Уласа Самчука відбувся патріотичний захід поета-пісняра Юрія Матвійчука «Поезія в музиці чи музика в поезії». Пан Юрій – культуролог за освітою, працює у Центрі професійного розвитку педагогічних працівників Рівненської міської ради; вихованець НЛО «Поетарх»; член національної спілки письменників України та Всеукраїнської музичної спілки; автор 4 поетичних збірок; автор та виконавець власних творів, лауреат конкурсу ім. Григора Тютюнника та премії ім. Михайла Дубова. 

Розпочав зустріч Микола Федоришин, завідувач Літературного музею Уласа Самчука, краєзнавець, заслужений працівник культури України, який закликав присутніх вшанувати загиблих хвилиною мовчання. Пан Юрій заспівав твір власного авторства «Я ще маю бути!», присвячений усім, хто перебуває на фронті, хто повернувся з війни та хто віддав найцінніше – своє життя. Сам поет зазначив, що на лінії фронту перебуває його рідний брат.

Прочитав автор також і твори зі своєї першої збірки «Обійми», випущеної у 2013 році, а саме вірш «Листи», цикл віршів про юність та кохання. Крайньою збіркою для пана Юрія стала «Я ще маю бути!», видана літом 2023 року, яку поет писав вже під час повномасштабного вторгнення.

В заході взяли участь друзі, колеги та вихованці Юрія Матвійчука:

- Клуб авторської пісні і співаної поезії «BACKinБАРД» представили Валентина Слуквінаі Олександр Кривохиж, які виконали твори пана Юрія на власну музику;

- Секція «Літературна творчість» МАН: Іванна Самоїл та Іванна Сосонюк. Вихованці зворушливо продекламували вірші автора;

- Директорка центру професійного розвитку Мирослава Жовтан, яка підкреслила ліричність і образність поезії Юрія, його скромність, щирість і доброту до оточуючих;

- Членкиня народного літературного об'єднання "Поетарх" Олександра Медвідь. Подруга поета побажала йому багато досягнень і світової слави.

Для присутніх гостей пан Юрій зачитав вірші, присвячені Розстріляному відродженню – «Слово», «Станція 37» і «Дорога», а також виконав власні пісні – «Париж» та «Осінні валізи».

Катерина Сичик, голова Рівненського об’єднання товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка відзначила патріотичне, майстерне, талановите виконання пісень, глибину і особливість поезії пана Юрія. Катерина Іванівна також зауважила важливість виховання нового покоління, зокрема згадавши про освітянські-просвітянські проекти товариства – «Письменник в школі» і «Свої читають своїх».

Відбувся захід в теплій щирій атмосфері і завершився спільним фотографуванням учасників.