ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПОЕТИЧНОЇ ЗБІРКИ ТАМАРИ БАЦМАЙ "ПРОЖИТИ"

27 лютого 2024

27 лютого у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація книги Тамари Бацмай «ПРОжити». Раніше, у цьому ж місяці, відвідувачі вже мали змогу познайомитися з мистецькою творчістю пані Тамари на персональній благодійній виставці її картин. 

Тамара Бацмай - відома рівненська поетеса, членкиня Національної спілки журналістів України, обласної організації Спілки письменників України, художниця та активістка, часта гостя музейних заходів.

У поетичній збірці «ПРОжити» пані Тамара поділилася римованими думками про життя, біль війни, смуток за загиблими воїнами, тривогу за нашу неньку Україну, материнську мову. Це вірші про вміння тримати удар, про здатність критично мислити, про надію і силу, про мистецтво жити і вірити у перемогу світла над темрявою, про християнські заповіді які у всіх на слуху, та не в кожного у серці. Попри тяжкі часи письменниця намагається не втрачати оптимізму, вірити в майбутнє і залишатися позитивною.

Збірка авторки побудована у зворотному хронологічному порядку – від віршів про сучасні події до 1991 року, коли пані Тамара вперше зайнялася літературною діяльністю. Книга містить ілюстрації художниці Оксани Дзядик та Юрія Журавля - відомого українського музиканта, лідера гурту «От Вінта!», художника, аніматора, громадського діяча.

Розпочав захід директор РОКМ Олександр Булига, який підкреслив красу поетичного слова письменниці. У знак вдячності Тамара Бацмай подарувала музею речі із сімейного архіву, що належали її батьку Івану Павловичу Бацмаю: фотографії, свідоцтва, дипломи та нагороди, зокрема свідоцтво-табель Польської школи міжвоєнного періоду.

З присутніми пані Тамара поділилася спогадами про початки творчої діяльності у далекому 1991 році, про знайомство з рівненськими поетами та про роботу над поезією протягом останніх десятиліть, зокрема від початку російсько-української війни. Розповідь супроводжувалася читанням віршів зі збірки. Продекламували вірші поетеси і студентки Рівненського інституту Київського університету права.

Валентина Слуквіна - виконавиця авторської пісні, волонтер, член Українського клубу авторської пісні та співаної поезії, подруга Тамари Бацмай виконала дві пісні на вірші письменниці з авторськими мелодіями – «Вірш-молитва» і «Про любов».

Серед творів живопису власного пензля пані Тамара повідомила, що частину коштів, отриманих за продаж картин, вона передала на потреби 14-ї окремої механізованої бригади ЗСУ.

На завершення заходу Тамара Бацмай закликала усіх тримати любов у серці – до рідної землі, життя, один одного, адже вона усе перемагає і робить нас кращими.